Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.týždeň

Jeden tvorca?

.eva Čobejová .kultúra .zásah 27.08.2017

Už len do 3. septembra je možné v Prahe vidieť retrospektívnu výstavu nemeckého umelca Gerharda Richtera (1932). Všetci, ktorí sa dobre orientujú v súčasnom umení a žijú v blízkom priestore, už zrejme túto výstavu videli.

Terminátor je späť!

Terminátor je späť!

.juraj Malíček .františek Gyárfáš .kultúra .film 26.08.2017

Sľuboval to, ba čo viac, ten sľub sa stal jednou z jeho definujúcich hlášok. Je však svet na jeho návrat ešte zvedavý? Arnold Schwarzenegger je už sedemdesiatnik. O svojom vzťahu k Terminátorovi píšu dvaja spolupracovníci .týždňa.

Mladá slovenská maliarka tvorí nezvyčajné obrazy

Mladá slovenská maliarka tvorí nezvyčajné obrazy

.anton Vydra .kultúra 26.08.2017

Stojíme pred obrazom, na ktorom najprv vidíme hory, lesné cestičky, morské vlny. No po chvíli zisťujeme, že tam, kde sa okraj jedného objektu končí, začína sa nový, celkom iný príbeh.

Veronka: Východoslovenský road movie
3:03

Veronka: Východoslovenský road movie

.daniel Klembara .kultúra 25.08.2017

Životná energia východoslovenských jarmokov sa stala zdrojom inšpirácie pre nový celovečerný film, ktorý na plátna kinosál prinesie nezvyčajný ľúbostný príbeh.

.recka týždňa: Nvmeri – I Don't Think So

.recka týždňa: Nvmeri – I Don't Think So

.filip Olšovský .kultúra 25.08.2017

Druhá štúdiovka slovenských Nvmeri je ako skrytý klenot, vypiplaný do posledného detailu, ktorý na vlastné nešťastie stále nezistil, ako sa predať.

Draci, terabajty a paní Columbová

Draci, terabajty a paní Columbová

.kryštof Pavelka .echo24 .kultúra 22.08.2017

V neděli se ve Spojených státech odvysílá závěrečný díl předposlední řady zřejmě největšího televizního fenoménu současnosti: fantasy série Hra o trůny.

Může být filmová válka „jako živá“?

Může být filmová válka „jako živá“?

.ondřej Štindl .echo24 .kultúra 21.08.2017

Válečné filmy posledních let se snaží dosáhnout jaksi vtahující kvality, dovést diváka k pocitu, že je „tam“. Milník v tomto ohledu představuje snímek Christophera Nolana Dunkerk, svým způsobem skutečně mimořádný film, který se dočkal mimořádně příznivého přijetí – mezi diváky i kritiky.

Hudba ho držala pri živote

Hudba ho držala pri živote

.peter Bálik .kultúra .rozhovor 21.08.2017

Marián Varga sa považoval za umelca vo výslužbe, no málokto vie, že tvoril až do svojej smrti. Len bigbítový a pesničkový svet, ktorý ho preslávil na albumoch Konvergencie alebo Zelená pošta, vymenil za vážnu hudbu. O tejto jeho tvorbe hovoríme s violončelistom Jozefom Luptákom.

Ktorou postavou by ste chceli byť?

Ktorou postavou by ste chceli byť?

.elena Akácsová .kultúra .film 21.08.2017

Sú filmoví hrdinovia, ktorých obdivujeme a s ktorými by sme si hneď vymenili miesta a žili ich filmový život! Chceli by sme byť ako oni, mať to, čo majú oni, byť tam, kde žijú oni, robiť to, čo robia oni a/alebo robiť to tak, ako to robia oni.

Najlepšie U2

Najlepšie U2

.mário Gešvantner .kultúra .zásah 21.08.2017

Ešte na gymnáziu som väčšinou počúval slovenskú a najmä českú alternatívu. Preto si dobre pamätám, ako som si kúpil prvú zahraničnú platňu, ktoré vychádzali v licencii v Opuse.