Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.politika
.týždeň

Čo znamená Debaľcevo?

.alexander Duleba .časopis .politika 21.02.2015

Z vojenského hľadiska Debaľcevo znamená úspech separatistov, pretože získali kontrolu nad dôležitým železničným a cestným uzlom, ktorý spája Doneck a Luhansk. Podarilo sa im splniť druhý z troch cieľov ich novoročnej vojenskej ofenzívy: vytlačiť ukrajinské sily z doneckého letiska, obsadiť Debaľcevo a Mariupoľ. Zároveň je pravda, že sa separatistom nepodarilo zajať približne 5-tisíc príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí sa v „debaľcovskom kotle“ (termín separatistov) ocitli.

.týždeň

Bez nádeje na mier

.oksana Kovalenko .anastasia Mazová .časopis .politika 21.02.2015

Ukrajinské mestečko Debaľcevo plnilo minulý týždeň titulné strany svetových médií. Reportéri Ukrajinskej Pravdy sa pohybovali priamo v priestore debaľcevského bojiska, kde sa rozprávali s ukrajinskými vojakmi, ako aj s obyvateľmi mesta a okolitých dedín.

.týždeň

Matovičov veľký plán

.jozef Majchrák .časopis .politika 14.02.2015

Dozvuky referenda o ochrane rodiny ešte ani poriadne neodozneli a na obzore je ďalšie ľudové hlasovanie. Dokonca s desiatkami otázok.

.týždeň

Ukrajinský hlavolam

.lukáš Krivošík .časopis .politika 08.02.2015

Vojnový konflikt na Ukrajine v kombinácii s desaťročiami chaotického ekonomického riadenia priviedli nášho východného suseda na pokraj hospodárskeho kolapsu. No istú nádej pre Kyjev predstavuje aj reformné know-how Slovenska po 25 rokoch postkomunistickej transformácie.

.týždeň

Pavlisa dobehla minulosť

.marek Vagovič .časopis .politika 01.02.2015

Minister hospodárstva je v krištáľovo čistom konflikte záujmov: jeho bývalá firma totiž žiada od štátu približne 60 miliónov eur. Ak nechce premiér Fico po kauze CT stratiť aj posledné zvyšky dôveryhodnosti, mal by Pavla Pavlisa čo najskôr odvolať z funkcie.

.týždeň

Grécko v čase nádeje

.zdeněk Fučík .časopis .politika 31.01.2015

Je po deviatej večer. Na námestí pred aténskou univerzitou znie ruská Kalinka, ľavicová hymna – pôvodne pieseň talianskych partizánov Bella ciao a The Clash. Je rozhodnuté. Grécko sa rozhodlo pre radikálny obrat.

.týždeň

Syriza – grécky problém trvá

.časopis .politika 31.01.2015

Grécke voľby otriasli starým kontinentom. Pritom sa zdalo, že popri ukrajinsko-ruskej kríze a hrozbe islamizmu nemôžu legitímne voľby v krajine, ktorá nie je vo vojne, spôsobiť taký rozruch. Ale šok to bol – lebo naraz sa ukázalo, že grécky problém trvá.

.týždeň

Francúzsky antisemitizmus

.časopis .politika 17.01.2015

Židia sa vo Francúzsku necítia bezpečne. Len v roku 2014 ich odtiaľto do Izraela odišlo vyše sedemtisíc. Ako dôvod uvádzali obavu z antisemitizmu. A naozaj, aj počet útokov namierených proti Židom vo Francúzsku dramaticky vzrástol. Čo sa to deje vo vlasti bratstva, rovnosti a slobody?

.týždeň

Ide referendum

.jozef Majchrák .časopis .politika 10.01.2015

Kampaň pred februárovým referendom o rodine sa začala a pomaly sa kryštalizuje aj to, ako sa k nemu postavia jednotlivé politické strany, ale tiež médiá.

.týždeň

Francúzsko milované i nenávidené

.časopis .politika 10.01.2015

Nešťastná sedmička sa stala čiernym dňom pre Francúzsko – a Európu. Dňa 7. januára 2015 padla naša ilúzia o bezpečnej existencii na starom, unavenom, ale aspoň zdanlivo pokojnom kontinente. Nepriatelia dávno nie sú len pred bránami – sú vnútri. Treba sa zamyslieť nad podstatou ich nenávisti.