Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nechala sa opozícia umlčať?

.michal Magušin .časopis .politika

utečenecká kríza ako hlavná téma na politickej scéne priniesla stúpajúce percentá vládnej strane Smer. Éterom znel silnejší a sebavedomejší hlas premiéra Fica.

V rozpoltenej spoločnosti však názory politickej opozície príliš nerezonovali. Čo sa deje s opozičníkmi?

Jedným z viacerých dôvodov, prečo o opozícii nebolo viac počuť, bol fakt, že názor jednotlivých strán v téme utečenci bol často blízky premiérovmu. „Keď Robert Fico začne rozprávať, že dva plus dva sú štyri, nebudem našim voličom vtĺkať do hlavy, že to je päť,“ vysvetľuje šéf SaS Richard Sulík, ktorému sa pozdáva aj to, že Fico „nepristúpil na nejakú submisívnu hru typu: ‚už ma idú prehlasovať, tak budem súhlasiť‘“. Celá opozícia navyše súhlasila s odmietnutím kvót. I keď postupne sa viaceré výhrady voči Ficovmu postupu objavili, na spoločné stanovisko viacerých strán, ktoré mohlo byť silnejším signálom pre občanov, sa už opozičníci nezmohli. Navyše, Ficov hlas bol skutočne silný. „Opozícia nebola v otázke utečencov zvlášť roztrieštená, určite nie viac ako Smer, kde inak vystupoval minister Kaliňák, inak minister Lajčák a inak europoslanci. Ale je pravda, že hlavným hráčom je premiér Fico. On rozhoduje,“ konštatuje Daniel Lipšic z Novy. V strane Sieť sa podľa slov Miroslava Beblavého dohodli, že nebudú so Smerom či SaS súťažiť v tóne, ktorý v téme utečenci používajú. „Nechceli sme šíriť strach. Rozhodli sme sa hovoriť, že je to veľká výzva, ale máme na to, aby sme to zvládli,“ vysvetľuje Beblavý. Podpredseda Siete viní za dominanciu Fica aj médiá. Disponuje vraj informáciami, podľa ktorých si Smer „veľmi starostlivo vyberá do diskusií s premiérom vo verejnoprávnych médiách ľudí, ktorí Fica v diskusii neohrozia“. Jedinou možnosťou, ako sa dalo „hlučný a agresívny“ štýl premiéra prekonať, by bolo presadzovanie prijatia všetkých utečencov, čo Beblavý nazval „neúprimným a vecne nesprávnym“. A nakoniec, možno prekvapujúce vysvetlenie toho, prečo bolo ľudí mimo strany Smer menej počuť, ponúka poslanec KDH Jozef Mikloško: „Už sme si zvykli, že opozícia ťahá za kratší koniec. Rezignovala na to, že niečo ovplyvní. Aj keby sme rozprávali anjelské z neba, nič sa nestane.“

.v čom bola opozícia iná
Jedným z hlavných bodov, v ktorom sa poslanci opozície s Ficom nezhodili, bol premiérov návrh dobrovoľne prijať len stovku utečencov. Daniel Lipšic ho označil priamo za trápnosť, ktorej dôsledkom bolo to, že Fica nebrali európski partneri pri rokovaniach vážne: „Fico vyznel ako malý chlapec, ktorý dáva absurdné návrhy. Dokonca aj krajiny, ktoré boli s nami v hlasovaní o povinných kvótach, navrhovali desaťnásobne vyššie čísla,“ prízvukuje Lipšic. Jozef Mikloško zas uvádza, že vedel dokonca o „zozname sýrskych kresťanov, z ktorých sme si mohli vybrať, priviezť ich na Slovensko a byť prvými v Európe, ktorí poskytnú pomoc tým, ktorí ju naozaj potrebujú“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite