Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská národná záhada

.michal Magušin .časopis .politika

Po Slotovom období sa nám Slovenská národná strana predstavuje ako nová a obrodená. Predseda vystupuje kultivovane, vymenili sa niektorí ľudia, prieskumy dávajú šancu na parlament.

je SNS naozaj iná?

.vlajku na sídle SNS na Šafárikovom námestí v Bratislave by ste už hľadali márne. Nie, tentoraz za to nemôže Alojz Hlina, ktorý ju pred šiestimi rokmi ukoristil, pretože podľa neho národniari prišli o morálne právo hlásiť sa k historickej SNS z roku 1871. Vlajka teraz chýba z omnoho prozaickejších príčin. Po Slotovom odchode nový predseda Andrej Danko našiel stranu so 650-tisícovým dlhom, úzkou členskou základňou a s tromi percentami preferencií. Pre finančné problémy má strana v lukratívnej budove v centre Bratislavy prenajaté už len dve poschodia. Vlajka sa nehodí. Nereprezentuje všetkých obyvateľov domu.

„Sedíte v mojom súkromnom nábytku, podlahu kládol môj švagor,“ vysvetľuje Andrej Danko vo vkusne zariadenej miestnosti s veľkým obrazom Andreja Hlinku a Martina Rázusa od maliara Pavla Cesnaka. Predseda SNS neskrýva, že sa hlási k rovnomennému subjektu, ktorý ukončil činnosť v roku 1938. To ešte nemusí znamenať veľkú zmenu, veď to isté tvrdil aj jeho predchodca Ján Slota. „Strana je podstatne iná. Pred parlamentnými voľbami predseda Slota povedal, že ak sa SNS nedostane do parlamentu, tak ponúkne abdikáciu. Ryba smrdí od hlavy a delegáti snemu zvolili nové vedenie,“ hovorí podpredseda Štefan Zelník. „Dnes máme takmer 6 000 členov, kompletne vybudované stranícke štruktúry, funkčný transparentný účet pre voľby či program k Európskej únii," vyratúva Andrej Danko.

Národniari sídlia priamo nad priestormi pohrebníctva. Symbolicky to zapadá do reality. Strana vstala z hrobu. Alojz Hlina, ktorý proti Slotovi dlho bojoval ako aktivista, sa z toho neteší. „Strana, ktorá spôsobila našej krajine peklo, už mala skončiť. Vykopali ju z hrobu, čo je chyba,“ vysvetľuje príčiny svojej nedôvery poslanec, ktorého mama údajne zakladala oblastnú organizáciu SNS na Orave, no po roku činnosti sklamaná odišla. Hlina prirovnáva oživenie SNS k teoretickému obnoveniu totalitnej komunistickej strany a tvrdí, že pod zneuctenou značkou nestačia iba výmeny ľudí. Opisuje tak prvý základný problém, pre ktorý sa predstava novej, lepšej SNS prijíma neľahko.

zdiskreditovaná značka

O tom, čo ľudia pod hlavičkou SNS urobili, vedia asi najviac rozprávať Žilinčania. Dlhoročne prvý muž strany Ján Slota v tomto meste vystupoval na primátorskej stoličke ako „Dominus et Deus“ plných 16 rokov. Osobnosti, ktoré sa Slotovi dokázali postaviť, spomínajú, ako riadil rokovanie zastupiteľstva opitý, ako nezniesol odpor.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite