Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ryba smrdí aj bez hlavy

.marína Gálisová .časopis .politika

Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy. Keby to tak bolo, Rumuni by mali vyhraté – po demonštráciách totiž odstúpil nepopulárny premiér Victor Ponta aj s celou vládou.

Žiaľ, ani zvyšok ryby nevonia a demisia v Rumunsku nemusí veľa zmeniť.
Zdalo by sa, že rumunské vlády sa hlasu ulice boja väčšmi ako kabinety iných štátov vo východnej Európe. Pontov kabinet je už tretí, ktorý od roku 1989 ukončil svoje pôsobenie demisiou. Niektorí komentátori tvrdia, že rumunských politikov straší Ceausescov prízrak. Aj vďaka nemu je sila ulice v krajine, ktorá ako jediná zvrhla komunizmus násilným prevratom a svojho diktátora postavila k múru, neporovnateľne väčšia. Je to však trochu zjednodušené vysvetlenie. Ponta je skôr príkladom typického postkomunistického cynického lídra než človeka, ktorý by sa ľahko zľakol ulice – nieto ešte imaginárnych prízrakov.

má na rukách krv?

Demisia vyštudovaného právnika a dlhoročného politika Victora Pontu aj s celým kabinetom vyznieva ako čisto pragmatické rozhodnutie. Napokon, bola na spadnutie už dlho. S menom premiéra sa spájali vážne obvinenia z korupcie a postupne vychádzali najavo škandály i škandáliky z jeho minulosti. K tým prvým možno zaradiť vážne obvinenie, že ešte za svojho právnického pôsobenia dohnal k samovražde kolegu Cristiana Panata, ktorý mal na starosti vyšetrovanie prípadov spojených s vtedajším premiérom Nastasem. Panata údajne obvinil Pontu z obchodovania s informáciami a vplyvom. Bol to komplikovaný prípad, v ktorom sa prakticky nič nedokázalo, keďže polícia neobjavila stopy cudzieho zavinenia a obvinenia voči Pontovi vyslovovala najmä najbližšia rodina nebohého.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite