Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Šostakovič a Svedectvo

.andrej Šuba .časopis .kultúra

V septembri vychádza v Artfore preklad románu Juliana Barnesa The Noise of Time, ktorého hlavným hrdinom je ruský skladateľ Dmitrij Šostakovič (1906 – 1975). Spisovateľ ako jeden z inšpiračných zdrojov zmieňuje aj kontroverznú knihu Svedectvo, vďaka čomu sa jeho dielo stalo súčasťou desaťročia trvajúcich „šostakovičovských vojen“.

keď v roku 1979 vyšla v Harper&Row kniha Testimony. The Memoirs of Dmitri Shostakovich, ktorej rukopis do USA tajne poslal mladý sovietsky muzikológ Solomon Volkov, strhla sa skutočná búrka. Šostakovič – v tom čase štyri roky po smrti – v pamätiach zapísaných Volkovom spomína na detstvo v cárskom Rusku, nezriedka kriticky hovorí o umelcoch, akými boli skladateľ Glazunov, režiséri Mejerchoľd, Ejzenštejn alebo skladatelia-emigranti Prokofiev či Stravinskij, no najmä si nedáva servítku pred ústa pri opise situácie v Sovietskom zväze v časoch stalinizmu.

Netají ani svoje sklamanie z „chruščovovského odmäku“: „O Stalinovi, Ždanovovi a Chruščovovi ani nemusím hovoriť. Je dostatočne známe, akí nespokojní boli títo vodcovia s mojou hudbou. Či som bol z toho zatrpknutý? Smiešna otázka. Títo muži neboli náhodní známi z ulice, ale neobmedzení vládcovia. A svoju moc využívali títo občania-pohlavári bez váhania. Zvlášť, ak došlo k urážke ich samoľúbosti. Umelci, ktorí nevykreslili vodcu tak, aby sa spoznal, navždy zmizli. Neviedli sa žiadne diskusie o estetických otázkach. Nikto ich nevyzval ospravedlniť sa. V noci jednoducho prišli nejakí muži a odviezli ich.“ Z tvorcu, ktorého západní novinári v nekrológoch označili za „lojálneho syna strany“ a „oddaného komunistu“ sa stal umelec unikajúci pred režimom do vnútorného azylu a komunikujúci s okolitým svetom cez šifry a skryté odkazy vo svojich dielach.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite