Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Demikát - národná polievka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

To, že je to jedlo národné, napísala už vo svojej slávnej kuchárke z roku 1914 Terézia Vansová. Nezabudla však pri ňom spomenúť aj tie dôležitejšie veci: že je mimoriadne výživné a prospešné pre zdravých a chorých, silných aj slabých – demikát.

Demikát - národná polievka GETTY IMAGES Demikát napriek tomu, že je chuťovo unikátny a v podstate minútka, nie je príliš v móde.

demikát je unikátom, na svete totiž existuje len veľmi málo polievok, ktorých základom je syr. Navyše, táto je dokonca z ovčieho, jedinečným spôsobom utretého syra – ktorý svetu podarovali prvé slovenské mliekarenské manufaktúry. Vznikli v osemnástom storočí v Detve a Zvolenskej Slatine. Zapojili sa do celosvetového trendu vyrábať mliečne výrobky vo väčších objemoch a zároveň garantovať ich stálosť na trhu, patričnú kvalitu a hygienu. Práve v týchto malých bryndziarňach prišli na to, ako z hrudkovitého ovčieho syra vytvoriť lahodnú a voňavú bielu pastu – bryndzu, ako ju poznáme a s radosťou konzumujeme dnes. 

Vraj na samotný technologický postup prišiel zvolenský bryndziar Theodor Wallo a ten potom prebrali aj matadori z veľkovýrobní – Ján Vagač z Detvy či Peter Molec zo Zvolenskej Slatiny. Jednoducho starý tvrdý hrudkovitý syr, ktorý volali po valašsky aj bryndza, začali po novom nasáľať špeciálnym soľným roztokom a mlieť a mliaždiť medzi valcami. Vzniklo niečo, po čom začalo pišťať nejedno srdce priamo vo Viedni, a tak turčianski kupci ju chodili spolu s ostatným ovčiarskym tovarom predávať na Dominikánske námestie v hlavnom meste našej vtedajšej domoviny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite