Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako vzniklo grahamové pečivo

.martin Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prechádzame okolo regálov s pečivom a to, že medzi klasickým bielym nachádzame aj celozrnné, bezlepkové či nebodaj obohatené o nejaké zaujímavé a doteraz opomínané obilniny, už berieme ako samozrejmosť. Na počiatku tohto zdravého radu však stálo pečivo grahamové.

Ako vzniklo grahamové pečivo GETTY IMAGES Najhrubšie zomletá celozrnná múka je práve tá grahamová, pretože obsahuje okrem škrobu z jadra aj nahrubo pomleté otruby a celú klíčkovú časť.

ako sa to stalo, že sa v obchodoch hneď vedľa úhľadných zlatavých rožkov začali vyskytovať aj ich pehatí bratranci, na ochutnanie trošku nepoddajní, a začali všade žať taký úspech? Odpoveď bude pre niekoho možno prekvapujúca: za ich vznik môže veľká epidémia cholery v polovici devätnásteho storočia a bujnejúci alkoholizmus medzi robotníkmi v amerických mestách počas priemyselnej revolúcie. Samozrejme nepriamo, pretože toho, kto vznik pečenia chleba z nahrubo pomletej, nebielenej múky inicioval, poznáme dokonca po mene. Bol ním americký aktivista a kazateľ Sylvester Graham. Ako si istotne múdry čitateľ všimol, grahamové pečivo, chlieb či múka, sú priamo po ňom pomenované. A nielen to – v polovičke devätnásteho storočia sa podľa neho volalo celé jedno hnutie. Grahamisti nielen evanjelizovali mladý americký národ novým životným štýlom striedmosti, ale dokonca prevádzkovali aj špeciálne grahamové hotely, kde sa človek mohol dosýta vyliečiť zo svojich chorých civilizačných návykov a tým sa vraj úspešne vyhnúť novému moru – cholere, ktorá už číha za rohom – v Európe a kosí ľudí po tisícoch.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite