Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruské námorníctvo uskutočnilo nácvik ostrej paľby v Čiernom mori

.tasr .svet

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že od štvrtka bude všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov považovať za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu.

Ruské námorníctvo uskutočnilo nácvik ostrej paľby v Čiernom mori SITA/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

ruská Čiernomorská flotila uskutočnila cvičenie, v rámci ktorého bola na severozápade Čierneho mora protilodnými riadenými strelami zneškodnená cieľová loď. V príspevku v aplikácii Telegram o tom v piatok podľa agentúry AFP informovalo k ruské ministerstvo obrany.

„Telemetrické údaje a videá z bezpilotných lietadiel potvrdili úspešnosť bojového cvičenia. Cieľová loď bola v dôsledku raketového útoku zničená,“ uviedlo ministerstvo.

„V rámci spoločných cvičení plavidlá a lietadlá flotily uskutočnili opatrenia na izoláciu oblasti dočasne uzavretej pre plavbu a nacvičovali zadržanie lode porušujúcej pravidlá,“ dodal ruský rezort obrany.

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že od štvrtka bude všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov považovať za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu. Zároveň označil bližšie nešpecifikované oblasti na severozápade a juhovýchode Čierneho mora „za dočasne nebezpečné pre plavbu“ a varoval pred vytýčením plavebných trás linky v Čiernom mori bez súhlasu Moskvy.

Biely dom v reakcii na toto vyhlásenie Moskvy vyjadril obavy, že by ruská armáda mohla rozšíriť svoje útoky na juhoukrajinské prístavné mestá aj na civilné lode v Čiernom mori.

Rusko v pondelok odmietlo predĺžiť dohodu, ktorá v čase vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Platnosť tejto dohody, ktorú vlani pomohli sprostredkovať OSN a Turecko, skončila v noci na utorok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite