Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vstup Fínska do NATO ratifikuje maďarský parlament 27. marca, oznámil Fidesz

.tasr .svet

Oznámil to predseda tejto frakcie Máté Kocsis. Podľa Kocsisa poslanci Fideszu vstup Fínska do NATO schvália jednohlasne.

Vstup Fínska do NATO ratifikuje maďarský parlament 27. marca, oznámil Fidesz SITA/AP Photo/Anna Szilagyi

maďarský parlament bude hlasovať o vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie 27. marca. V mene parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz to v piatok na Facebooku oznámil predseda tejto frakcie Máté Kocsis. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa Kocsisa poslanci Fideszu vstup Fínska do NATO schvália jednohlasne.

Pôvodne sa podľa servera 24.hu hovorilo o tom, že zákonodarný zbor otázku rozšírenia NATO o Fínsko a Švédsko ratifikuje 31. marca, pričom ale v piatok Turecko oznámilo, že podporí ratifikáciu fínskeho vstupu. Z toho podľa 24.hu vyplýva, že aj maďarská vláda zatiaľ počká s hlasovaním o prijatí Švédska do NATO.

Maďarsko odkladá ratifikáciu rozšírenia NATO už vyše pol roka. Premiér Viktor Orbán 25. februára povedal, že na stretnutí frakcií vládnych strán Fidesz a KDNP v Balatonfürede sa k tejto téme rozprúdila diskusia, preto do oboch severských krajín vyslali parlamentnú delegáciu.

Štvorčlenná delegácia vedená podpredsedom parlamentu pre legislatívu a bývalým ministrom obrany Csabom Hendem a predsedom zahraničného výboru Zsoltom Némethom 7. marca rokovala v Štokholme a ďalší deň v Helsinkách. O výsledkoch rokovaní delegácie má ešte rokovať maďarská vláda, vyhlásil 9. marca šéf úradu vlády Gergely Gulyás.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite