Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bulharsko zlikviduje ďalších 2,8 milióna dávok exspirovaných vakcín proti covidu

.tasr .svet

Bulharsko, krajina s najnižšou mierou zaočkovanosti proti covidu v Európskej únii, doteraz zničilo už 2,3 milióna dávok proticovidových vakcín, ktorým uplynula doba použiteľnosti.

Bulharsko zlikviduje ďalších 2,8 milióna dávok exspirovaných vakcín proti covidu SITA/AP Photo/Rogelio V. Solis

bulharský minister zdravotníctva Asen Medžidiev povedal, že k tomuto stavu prispeli vysoký počet vakcín proti koronavírusu, nízka zaočkovanosť a malý záujem ľudí o očkovacie látky. Plne zaočkovaných je iba 30 percent 6,5 miliónovej populácie Bulharska. 

Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že Bulharsko požiadalo Európsku komisiu (EK), aby ukončila zmluvu s výrobcom vakcín Pfizer/BioNTech, podľa ktorej je Sofia povinná kupovať proticovidové vakcíny až do roku 2025. Tento postoj Sofie podporujú aj Poľsko, Česká republika a Litva, dodal.

Podľa ministra je nerozumné, aby Bulharsko kupovalo viac vakcín, ktoré nakoniec aj tak bude musieť zničiť. Podľa oficiálnych dát Bulharsko celkovo zlikviduje viac proticovidových vakcín, ako ich podalo svojim občanom.

V Bulharsku bolo použitých celkovo 4,6 milióna dávok vakcín proti ochoreniu covid-19. Zhruba dva milióny ľudí dostalo obe dávky očkovacej látky a približne milión ľudí sa rozhodlo ísť aj na posilňovaciu dávku. 

Od začiatku pandémie covidu zaznamenalo Bulharsko takmer 1,3 milióna prípadov nákazy. Tomuto ochoreniu v krajine podľahlo 38 211 ľudí.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite