Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela britská módna ikona Vivienne Westwoodová

.tasr .svet

Vo veku 81 rokov vo štvrtok zomrela britská módna návrhárka Vivienne Westwoodová. TASR správu prevzala zo stanice BBC.

Zomrela britská módna ikona Vivienne Westwoodová SITA/Fiona Hanson, Pool via AP, File

westwoodovej módny dom v príspevku na Twitteri uviedol, že návrhárka zomrela pokojne a v kruhu rodiny v londýnskej štvrti Clapham. Jej manžel a zároveň spolupracovník Andreas Kronthaler vyhlásil, že „bude ďalej pokračovať (v práci) s Vivienne v srdci“.

Westwoodovej kariéra v módnom priemysle začala v 70. rokoch minulého storočia. Venovala sa najmä punkovému štýlu obliekania, čím sa stala jednou z najvýraznejších svetových návrhárok.

„Dala punku výzor a štýl, ktoré sa radikálne odlišovali od čohokoľvek predtým,“ uviedol Andrew Bolton z Metropolitného múzea umenia v New Yorku. Dodal, že Westwoodová vo svojich návrhoch „používala roztrhané džínsy, zatváracie špendlíky a tričká s nápismi... predstavila postmodernizmus“. Podľa Boltona sa vďaka Westwoodovej stal punkový štýl súčasťou hlavného módneho prúdu.

Vivienne Westwoodová bola známa aj ako aktivistka a bojovníčka proti globálnemu otepľovaniu a klimatickej zmene. Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. jej udelila dve vyznamenania vrátane Radu britského impéria.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite