Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oscarom ocenený film Nomádi: Je pre nás pripomienkou toho, či naozaj žijeme svoje sny

.danka Sláviková .kultúra .film

Nomádi. Sú to marockí kočovníci, ktorí cestujú únavnou africkou krajinou na somároch? Sú to hippies, ktorí v delíriu prerážajú prach nekonečných diaľnic? Oscarom čerstvo ocenená Krajina nomádov takisto Oscarom ocenenej režisérky Chloé Zhao rozpráva o amerických kočovníkoch, ktorí nie sú exotickí. Práve naopak, sú to takí istí ľudia, ako sme aj my sami. Cestou riešia bolesť, v krajine nachádzajú slobodu.

Oscarom ocenený film Nomádi: Je pre nás pripomienkou toho, či naozaj žijeme svoje sny LANDMARK/PROFIMEDIA Linda May a Frances McDormandová vo filme režisérky Chloé Zhao Krajina nomá - dov.

chloé Zhao je druhá žena v histórii, ktorá získala Oscara za najlepšiu réžiu. Jej Krajina nomádov je špecifický film, ktorý potvrdzuje svoje kvality obyčajnosťou, z ktorej doluje zázračno. Chloé Zhao si zvolila príbeh o všetkých tých ubolených, starých, zničených a stratených ľuďoch, o krajine, ktorá je vyprahnutá, o systéme, ktorý nefunguje, a toto všetko, zo sociálnych drám nám známe a opozerané, zmiešala s poeticky zachytenou krajinou, skutočnými ľuďmi a nesmiernymi nuansami hlavnej predstaviteľky Frances McDormand. 

Krajina nomádov sa nepasuje za veľký príbeh, a hlavná predstaviteľka Fren je síce hrdinkou, ale práve vo svojej obyčajnej každodennosti. Fren je šesťdesiatnička, ktorá strávila pomerne šťastný život v malom priemyselnom americkom meste Empire, kde spolu so svojím manželom, teraz už zosnulým, pracovala vo fabrike na výrobu sadrokartónu. Keď však klesol dopyt, fabrika sa zatvorila a o šesť mesiacov po tom zmizlo poštové smerovacie číslo tohto mesta. Fren stratila prácu, priateľov, domov a manžela. Ostala sama. A tak sadla do svojej dodávky a vyrazila na cestu. Poetické? Kočovníctvo nie je dovolenka, a Fren si nefotila nohy na instagram. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite