Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.kultúra
.týždeň

Oceán: S Mukom aj bez neho

.peter Bálik .časopis .kultúra 19.06.2016

Po smrti Petra Muka už nikto nepredpokladal, že skupina Oceán sa niekedy vráti. Synthpopová legenda je späť s novým albumom. Mukovo miesto zastala speváčka Jitka Charvátová.

.týždeň

Kráľovná žije!

.filip Olšovský .peter Bálik .časopis .kultúra 13.06.2016

Pred tridsiatimi rokmi vyšiel jeden z najdôležitejších albumov osemdesiatych rokov The Queen Is Dead od manchesterských The Smiths. Morrissey a spol. vtedy svetu oznámili, že kráľovná je mŕtva. Nie tak úplne. Kráľovná žije a album The Smiths je stále fascinujúcim hudobným dielom.

.týždeň

Minirecenzie

.časopis .kultúra 13.06.2016

DIVADLO Strach; KNIHA Fernand Pouillon: Divoké kameny; HUDBA Eric Clapton: I Still Do;

.týždeň

Prasknutá bublina

.olja Triaška Stefanović .časopis .kultúra 13.06.2016

Aby som si zapamätala jednu vetu z fejsbúku, musela som si urobiť printscreen. Nerobím to často, lebo potom zabudnem, že je to len obrázok a ovládne ma panika a stres, keď na to klikám a nič sa nedeje.

.týždeň

Depka svetových kvalít

.filip Olšovský .časopis .kultúra 13.06.2016

V susednom Česku vznikla seriálová dráma, ktorá by mohla smelo konkurovať svetovej produkcii. Temná osemdielna miniséria Pustina od tvorcov oceňovaného Horiaceho kra má na to všetky predpoklady.

.týždeň

Minirecenzie

.časopis .kultúra 06.06.2016

DIVADLO Jana Juráňová: Tichý bič; KNIHA Jón Kalman Steffánson: Ryby nemajú nohy; FILM Ostrí chlapci

.týždeň

Adagio lamentoso

.peter Zajac .časopis .kultúra 06.06.2016

Divadlo v Rusovciach vytvára prízračnú atmosféru. Uzavretý park s temnou budovou kaštieľa v pozadí akoby v májový večer festivalu Nová dráma čímsi predznamenával performanciu Slávy Daubnerovej Solo lamentoso. 

.týždeň

Verdi v múzeu

.michaela Mojžišová .časopis .kultúra 29.05.2016

Kolekciu operných premiér tejto sezóny uzavrelo SND Simonom Boccanegrom. Majstrovským Verdiho dielom, ktoré si žiada štýlovo povolaných predstaviteľov a priliehavú hudobnodivadelnú podobu. V Bratislave splnili jeho nároky iba čiastočne.

.týždeň

Prekvapenie? Veď to je Cannes!

.peter Nágel .časopis .kultúra 29.05.2016

Porota vedená austrálskym „mad maxom“ Georgeom Millerom rozhodla, že Zlatú palmu zo 69. festivalu v Cannes si odniesol britský filmársky matador Ken Loach.

.týždeň

Popcorn Juraja Malíčka

.juraj Malíček .časopis .kultúra 29.05.2016

Peter Ackroyd je presne tou literárnou autoritou, pri ktorej je relevantné sa pýtať, ako to, že tento človek až dosiaľ unikal prílišnej popularite. Nie v Anglicku, tam sa teší pozícii jedného z najrešpektovanejších žijúcich spisovateľov, ale u nás.