Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Filmy týždňa: Komunistický teror aj pokračovania hitov

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Pandémia, naťahovaná ako zlá telenovela, sa zrejme skončila. My znalci trilerov však vieme, že záporák sa zvykne nečakane vrátiť späť na scénu a preto sa treba mať na pozore. Nateraz si však môžeme filmy v kine vychutnávať bez obmedzení.

Filmy týždňa: Komunistický teror aj pokračovania hitov PRESSFOTO BONTONFILM Mikuláš Bukovjan a David Uzsák v českej dráme Kryštof z roku 2021. Film režíroval Zdeněk Jiráský, titulná skladba je od Kataríny Málikovej.

tento týždeň si niečo povieme o niekoľkých filmových pokračovaniach. Nás, čo sledujeme špeciálnu operáciu v polícii, potešilo najmä pokračovanie Chalupárov. Nie toho seriálu, ale domáceho videa z chaty.  Výsledkom toho bude možno aj pokračovanie Susedov. Nie toho seriálu, ale pokračovanie spoločného bývania susedov od Bašternáka. Ale poďme od seriálov k filmom. Najprv sa pozrieme na to, ako sa ľudovodemokratický režim vyrovnával s protištátnymi živlami. Nasledovať budú dve pokračovania hitov, ktoré sa až tak nepodarili.

film týždňa: Kryštof

Hraných filmov o vyrovnávaní sa s komunistickou minulosťou bolo u nás zatiaľ natočených hriešne málo. Žiadny z nich sa nevenoval akcii K – pokusu o násilnú likvidáciu mužských rehoľných rádov v apríli 1950. Česko-slovenský film Kryštof je inšpirovaný týmito udalosťami a sleduje osudy mladého budúceho novica, žijúceho v komunite mníchov na prelome 40. a 50. rokov. Kláštor sa nachádza v česko-nemeckom pohraničí, a tak sa Kryštof vo voľnom čase venuje prevádzačstvu. Jeden takýto prechod sa koná práve v onú barbarskú noc a neskončí sa dobre. Mladík sa musí ukrývať spolu s jediným prevádzaným, ktorému sa podarilo prežiť.

Plagát filmu lákal divákov na skutočnú drámu heslom „Najsilnejšia viera je viera v slobodu.“ A dramatické momenty sa naozaj vyskytnú, ale týkajú sa skôr konkrétnych situácií úniku či ukrývania. Tá skutočná dráma, vnútorná psychologická, sa nejako nedostavuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite