Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Filmy týždňa: Doctor Strange 2 aj Láska hory prenáša

.martin Papšo .kultúra .kultúra

Zdá sa, že šialenstvo je všade naokolo, ale tentoraz mu nemusíme uniknúť ani v kine. Čelí mu tam totiž jeden superhrdina hneď v niekoľkých vesmíroch naraz. Ale môžeme tam čas stráviť aj príjemne s vydarenou slovenskou komédiou.

Filmy týždňa: Doctor Strange 2 aj Láska hory prenáša PRESSFOTO CINEMART Benedict Cumberbatch ako doktor Stephen Strange vo filme režiséra Sama Raimiho Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva. Film treba brať predovšetkým ako zábavu plnú efektov, kde sú výrazne využívané hororové prvky.

v aktuálnych filmových premiérach sa pozrieme, ako drží ofina Doctorovi Strangeovi pri cestovaní rôznymi verziami sveta. Potom zistíme, že nielen drahé nevesty v parlamente majú problém s vydávaním. A na záver neuškodí trochu animovaného feminizmu. 

film týždňa: Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva

Doctor Strange je postava z komiksov od Marvela a filmovo bol predstavený v roku 2016. Výnimočný chirurg, ktorý po dopravnej nehode prišiel o svoje pôvodné povolanie, aby našiel nové poslanie – získal čarovné schopnosti a stará sa o bezpečnosť sveta (v podstate taký doktor bezpečnostných služieb). Naposledy sa Doctor Strange objavil v poslednom Spidermanovi, kde vysvitlo, že neexistuje len jedna verzia sveta. Je ich mnoho a dokonca sa dá medzi nimi pohybovať. A to by sa veľmi hodilo jednej zlej čarodejnici.  

Režisér Sam Raimi pred 20 rokmi svojou trilógiou o Spidermanovi stál pri zrode komiksových filmov, ako ich poznáme dnes. Na začiatku kariéry sa však preslávil inou trilógiou – hororovým Evil Dead. A hoci Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva nie je horor, výrazne používa prvky tohto žánru. Raimi si v rámci mantinelov komiksového spektákla ponechal dostatok priestoru pre svoje vlastné hračky v podobe obľúbených kamerových nájazdov, vizuálnych nápadov a kúziel. V malej úlohe sa obligátne objaví aj režisérov kamarát Bruce Campbell, ktorý je potom aj v potitulkovej vtipnej bodke.

Oproti prvému dielu nám môžu chýbať cynické hlášky a vývoj hlavnej postavy. Ale aj pokračovanie prináša zaujímavé momenty. Myšlienku iných paralelných vesmírov netreba brať doslovne. Naše sny sú vraj realitou prežívanou niekde inde. Veľa ľudí si predstavuje, ako by ich život vyzeral v prípade iných rozhodnutí. Niežeby sa tým tento film nejako hlbšie zaoberal, je to predovšetkým zábava plná efektov, ale aj ten malý presah poteší. Utešovať nás môže fakt, že v tých iných vesmíroch je to väčšinou oveľa horšie.

Ukazuje sa, že je lepšie, ak záporák nie je príšera z vesmíru, ale ľudská bytosť, navyše s uveriteľnými dôvodmi na svoje konanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite