Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dobré jedlo: Naostriť jazyk salsou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všade naokolo sa ešte chveje vzduch, človek je napriek horúčave hladný a nenásytný. V ruke mexické tacos, na ňom sa ligoce zelená láva. Šup na jazyk. Zrazu v očiach slzy, na pokožke pot a v ústach rozkoš. Hovoria jej salsa.

Dobré jedlo: Naostriť jazyk salsou PROFIMEDIA Na svete existuje presne toľko sals, koľko latinskoamerických domácností. Líšia sa intenzitou štipľavosti či škálou chutí.

pomenovali podľa nej aj tanec. A nečudo, pretože pri dobre vyladenej salse sa nielen začneme celí chvieť, ale niektorí z nás sa prichytia pri mimovoľnom podupkávaní, ba sú aj takí, čo v nich dokáže salsa rozozvučať tóny, o akých si mysleli, že nie sú schopní zo seba vôbec dostať.  

A ako to už v Latinskej Amerike býva, nie sú to reakcie tlmené, suchopárne európske, ale poriadne odviazané – nech svet vie o našom šťastí a bolesti, nech všetci počujú tú pieseň, čo nám práve pláva na jazyku a derie sa von! A tak sa podupkávanie často zmení na divoký tanec, pri ktorom sa pekelnú štipľavosť konzument snaží zo seba dostať skákaním či rýchlym odbehnutím od spolustolovníkov a zase vrávoravým približovaním sa naspäť, fatálne zvádzaný ďalším hltom tejto pochúťky. 

Všimnime si, že pri tom nezabúda na pohyby bedier, také dôležité pri latinskoamerických tancoch rovnako ako pliec, pričom trup je vystretý, temer sa nehýbe. Podobné sa deje pri gurmánoch vokálneho typu: zaklonia hlavy a vyderie sa z nich vzdych, ston či výkrik, pri ktorom sa zježia chlpy všetkým naokolo, čo majú trošku citlivejšiu povahu. Pretože dobre namiešaná a zatancovaná salsa, to je živel, esencia života. Chce sa vám o nej zrazu rozprávať všetkými dostupnými jazykmi, ktoré ľudstvo na svojej púti vyvinulo, od reči cez tanec a spev. No všetko je to málo. 

„Na svete existuje presne toľko sals, koľko latinskoamerických domácností.“

V jemnom octovo-olejovom kúpeli sa vyvaľujú tie najchutnejšie ingrediencie, ktoré nám zanechali po sebe starí osadníci Nového kontinentu. Štipľavé, sladké, slané a kyslé sa zmiešalo dokopy, aby dodalo obyčajným grilovaným či pečeným mäsám patrične veľkolepé krídla.  Mdlé a nezaujímavé sa odrazu vznesie do nebies a človek len vyvaľuje  oči, čo všetko dokáže jedna limetka s čilipapričkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite