Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Paracelsov elixír života: Medovka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Neznalí si ju môžu chvíľu mýliť s jej mäkšou a zelenšou sesternicou mätou. Po ochutnaní však človek okrem jemných pepermintových a citrusových tónov zacíti aj niečo sladkasté a omamné. Práve pre tento cukrový chvostík, no nielen preň, dostala svoje meno: medovka.

Paracelsov elixír života: Medovka PROFIMEDIA V sparnom lete sa dokonale ochladíme citronádou ochutenou čerstvou medovkou.

nájdeme ju v starých záhradách, na kraji zeleninových políčok, ako tam vypína k svetlu svoje ostré, vrúbkované listy na pevných, trošku pichľavých stonkách. Šuchorí sa tam, naparuje a keď po horúcich dňoch naprší, cítiť vo vzduchu jej intenzívnu medovo-citrónovú vôňu. 

Aj keď pôsobí nenápadne, je si vedomá svojich kvalít. Napokon, mohli sa o nich presviedčať  naši predkovia už pekných 4 000 rokov, keď poskytovala svoje služby všakovakým šamanom, bylinkárkam, alchymistom a napokon aj lekárom a vedcom. Spomína ju biblia, spomína ju Homér a nedajú na jej upokojujúce účinky dopustiť. Pomáha pri trávení, bolestiach, no najmä krotí horúce hlavy a dokáže prinášať dlho očakávanú úľavu v podobe spokojného a dlhého spánku. 

Meno medovka nedostala náhodou a vo všetkých jazykoch sa v podstate jej názov točí okolo včiel či medu. Spomínali sme, že v jej chuťovej palete sa nachádza aj tento sladký tón, no nie je to ten hlavný dôvod, prečo sa naša košatá bylinka spája práve so včelami. Už starí Gréci totiž vypozorovali, že spomedzi všetkých rastlín je to práve medovka, ktorá priťahuje včely ako magnet. Aj keď má veľmi nenápadné biele kvety, ktoré navyše schováva pod zelenými pazuškami, včely mieria neomylne k nim a napájajú sa z jej omamného nektáru. Nazvali ju melissa – v preklade včela. To isté si všili Rimania a dali jej meno apiastrum, pričom apias tiež znamená po latinsky, čuduj sa svete, včela. 

„Iskrivá kombinácia melónu, limetky a medovky nenecháva nikoho ľahostajným.“ 

Prvý ju spomína Teofrastos z Erezu vo svojej Historii plantarum a už tam poukazuje na zvláštne puto medzi tuto rastlinkou a pruhovanými robotnicami. Plínius Starší dokonca vo svojom diele o nej píše, že pokiaľ ju včelár vysadí pri úli, včely k nemu ľahšie naspäť trafia. Tak či tak, medzi včelármi existovali povedačky, že medovka vysadená poblíž úľa zaručovala cez rok omnoho väčšiu produkciu medu. Niektorí možno dodnes šúchajú steny úľa hrsťami medovky, aby do nich natlačili vonné silice a tým stimulovali svoje včelstvo na väčšie výkony, ako to robili včelári pred storočiami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite