Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Držiteľku Nobelovej ceny Su Ťi poslal súd do väzenia na 33 rokov

.tasr .svet

Súd mjanmarskej junty ukončil v piatok súdny proces so zosadenou civilnou vodkyňou Aun Schan Su Ťij. Tlačovú agentúru AFP o tom informoval zdroj z justície.

Držiteľku Nobelovej ceny Su Ťi poslal súd do väzenia na 33 rokov SUNG SHINE OO/AP/SITA

súd v piatok odsúdil Su Ťij na sedem rokov väzenia za posledné obvinenie, korupciu – ukončil sa tým 18 mesiacov trvajúci súdny proces s ňou a podľa zdroja už proti nej nie sú vznesené ďalšie obvinenia.

Su Ťij (77) bola odsúdená za korupciu v piatich bodoch obžaloby, ktorá súvisela s prenajatím a používaním vrtuľníka, čo spôsobilo štátu straty, povedal zdroj.

Politička, ktorú vojenská vláda v krajine väzní od prevratu z roku 2021, bola odsúdená za každé jedno obvinenie, ktoré proti nej vzniesli. Obvinenia zahŕňali širokú škálu – od korupcie cez ilegálne vlastnenie prenosných vysielačiek až po porušovanie covidových obmedzení.

„Všetky jej súdne prípady sa skončili a už proti nej nie sú žiadne obvinenia,“ uviedol zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite vzhľadom na to, že nie je poverený komunikáciou s médiami.

Su Ťij pôsobila zdravo, dodal zdroj.

Novinári mali zákaz účasti na súdnych pojednávaniach a Su Ťijini právnici mali zakázané rozprávať sa s médiami. Od začiatku jej súdneho procesu ju bolo vidieť len raz – na zrnitých fotografiách štátnych médií z prázdnej súdnej siene – a v odovzdávaní odkazov svetu sa spoliehala na svojich právnikov.

Mjanmarsko (Barma) je v stave zmätku už od vojenského prevratu, pričom armáda pri tvrdých zásahoch proti odporcom zabila vyše 2600 ľudí, uviedla miestna monitorovacia organizácia.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite