Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 35. týždeň vojny (19.10 - 24.10.2022)

.redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 35. týždeň vojny (19.10 - 24.10.2022)

Informácie z predchádzajúceho dňa (24.10.2022)

20:00 Za pokračovanie ozbrojeného odporu proti ruskej invázii je 86 % Ukrajincov

Prevažná väčšina Ukrajincov si myslí, že krajina by mala pokračovať v ozbrojenom odpore proti ruskej invázii. Vyplýva to z prieskumu Kyjivského medzinárodného inštitútu sociológie, ktorý sa uskutočnil po dvoch týždňoch ruského bombardovania ukrajinských miest. Prieskum ukázal, že 86 percent oslovených si myslí, že je nutné pokračovať v boji, hoci pretrvávajú útoky raketami a dronmi na ukrajinské mestá. Informuje o tom web The Guardian.

Podiel respondentov, ktorí podporujú pokračovanie ozbrojeného odporu, je vysoký aj v Charkivskej a Doneckej oblasti, a to na úrovni 69 percent. Ide pritom o oblasti, ktoré zažili veľa bojov a sú domovom veľkého počtu ľudí hovoriacich po rusky. Výsledok prieskumu ukazuje, že ruské bombardovanie ukrajinských miest dosiahlo opačný účinok, ako bol zámer, povedal zástupca riaditeľa Kyjivského medzinárodného inštitútu sociológie Anton Hrušeckyj.

19:00 Rusko si od Iránu objednalo 2000 bezpilotných lietadiel, vyhlásil Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Rusko si od Iránu objednalo približne 2000 bezpilotných lietadiel. Ide o rovnaký druh dronov, aký Moskva podľa Kyjeva použila pri nedávnych útokoch proti energetickej infraštruktúre na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ohavný zvuk iránskych bezpilotných lietadiel je počuť na našej oblohe každú noc. Podľa našej spravodajskej služby si Rusko od Iránu objednalo zhruba 2000 šáhidov,“ povedal Zelenskyj v prejave na konferencii organizovanej izraelským denníkom Haarec.

Bezprostredne nebolo jasné, či mal Zelenskyj na mysli najnovšie nákupy Ruska alebo tie predošlé, píše AFP.  Ukrajinský prezident zároveň kritizoval neutralitu Izraela vo vojne na Ukrajine. Uviedol, že rozhodnutie izraelských lídrov nepodporiť Kyjev pomohlo partnerstvu ruskej armády s Iránom.

„Toto ich spojenectvo by jednoducho nevzniklo, keby vaši politici vtedy urobili len jedno rozhodnutie... zdá sa, že bolo prijaté už dávno - v roku 2014, keď Rusko začalo svoju agresiu proti Ukrajine. Rozhodnutie 'nedráždiť' Kremeľ, skutočne neponúknuť pomoc Ukrajine,“ dodal Zelenskyj. 

SITA/Iranian Army via AP

18:00 Náklady na obnovu po vojne sú doteraz vo výške 750 miliárd dolárov

Náklady na rekonštrukciu Ukrajiny po vojne sú doteraz vo výške 750 miliárd dolárov. Povedal to v pondelok na nemecko-ukrajinskom ekonomickom fóre ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Celé ukrajinské mestá, napríklad Mariupoľ a Buča, boli zničené. Experti pritom nemajú jednoznačný názor, ako dlho bude ruská vojna ešte pokračovať, či to budú mesiace alebo roky. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:30 Ekonomika v tomto roku klesne o 30 %

Ukrajina očakáva, že jej ekonomika sa v tomto roku zmenší o 30 percent, keďže mesiace nemohla exportovať svoje hlavné produkty, napríklad slnečnicový olej a semená. Export sa v menšom objeme obnovil, ale pravdepodobne to bude prerušenie vývozu, čo najviac prispeje k poklesu hrubého domáceho produktu. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Julia Svyrydenková. Podpredsedníčka vlády na ukrajinsko-nemeckej podnikateľskej konferencii zároveň konštatovala, že inflácia a nezamestnanosť v krajine v tomto roku dosiahne úroveň zhodne 30 percent.

16:30 Bezpečnostná služba zverejnila nahrávky, podľa ktorých šéf firmy vyrábajúcej letecké motory spolupracoval s Ruskom

referuje web Kyiv Independent, spomenutý Bohuslajev v telefonátoch ponúkol vrcholovému manažmentu ruských spoločností na výrobu a opravu vrtuľníkov ukrajinské motory pre útočné vrtuľníky a navrhol ich prepravu do Ruska cez Chorvátsko, Kazachstan alebo Kirgizsko.

S ruskými vojenskými predstaviteľmi začal Bohuslajev podľa SBU spolupracovať už dávno. Niektoré telefonické rozhovory sa uskutočnili v roku 2021. Bohuslajeva a ďalšieho popredného predstaviteľa spoločnosti Motor Sič zadržali ukrajinské úrady v nedeľu. Obaja boli obvinení z vytvorenia „nadnárodných kanálov na nelegálne dodávky ukrajinských leteckých motorov“ do Ruska, uviedla SBU s tým, že Rusko použilo získané zariadenia na „výrobu a opravu“ svojich útočných vrtuľníkov. Rusko podľa SBU takéto vrtuľníky „masovo“ použilo proti Ukrajine.

14:40 Izraelský minister obrany sľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc, nie však zbrane

Izraelský minister obrany Benny Ganc v pondelkovom telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským partnerom Olexijom Reznikovom prisľúbil Kyjevu podporu v súvislosti s ruskou inváziou, vylúčil však dodávky zbraní. Odvolal sa pri tom na "operačné obmedzenia", informuje TASR na základe správy na izraelskom spravodajskom webe The Times of Israel.

Izraelský minister podľa vyhlásenia svojho úradu sľúbil Ukrajine humanitárnu podporu. S Reznikovom sa tiež údajne dohodli na okamžitom začatí rokovaní s cieľom dodať na Ukrajinu civilné systémy včasného varovania.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba už minulý týždeň telefonicky žiadal svojho izraelského náprotivka Jaira Lapida o poskytnutie systémov protivzdušnej obrany vrátane výcviku ich obsluhy.

Rusko však varovalo Izrael, že ak by Ukrajine dodal zbrane, výrazne by to poškodilo ich vzájomné vzťahy.

Abir Sultan/Pool Photo via AP

14:00 Ukrajina pozvala inšpektorov MAAE, aby sa presvedčili, že nemá „špinavú bombu“

Ukrajina pozvala inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby preskúmali jej zariadenia, v ktorých by podľa tvrdení Ruska údajne mohla vyvíjať alebo vyrábať tzv. špinavú bombu. 

Na svojom účte na platforme Twitter o tom v pondelok informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, podľa ktorého šéf MAAE Rafael Grossi s takouto misiou súhlasil.

„Na základe našich informácií dostali dve organizácie na Ukrajine konkrétne pokyny vyrobiť takzvanú špinavú bombu. Tieto práce sú už v záverečnej fáze,“ uviedol vo vyhlásení Kirillov, ktorého citovala agentúra AFP. S obvineniami týkajúcimi sa údajného vývoja špinavej bomby na Ukrajine prišiel ako prvý ruský minister obrany Sergej Šojgu, keď v nedeľu hovoril o Ukrajine s rezortnými kolegami z viacerých krajín NATO.

V ich vyhlásení sa uvádza, že ich ministri obrany troch krajín hovorili so Šojguom na jeho žiadosť a všetci odmietli „priehľadne falošné tvrdenia Ruska“, že Kyjev použije bombu ako provokáciu. Rovnako aj ukrajinské vedenie takéto obvinenia kategoricky poprelo. Tzv. špinavá bomba je zbraňou zameranou na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom. Pri jej použití nedochádza k jadrovému výbuchu, dopĺňa AFP.

SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko

12:30 Rusi pripravujú ulice Chersonu na obranu

Ruskí okupanti len vytvárajú ilúziu, že odchádzajú z Chersonu, no v skutočnosti tam privážajú nové vojenské jednotky a pripravujú sa na obranu v okupovanej metropole Chersonskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to šéf ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov.

Podľa Budanova Rusi chápu, že ak ukrajinské sily ovládnu čo i len Kachovskú priehradu, ktorá je v súčasnosti jedinou plne funkčnou dopravnou tepnou, tak buď „budú musieť urobiť veľmi rýchle rozhodnutie“ alebo veľmi rýchlo utiecť. V opačnom prípade by sa ruská armáda mohla dostať do podobnej situácie, v akej sa na jar ocitli ukrajinské jednotky v Mariupoli.

12:00 Ukrajinská armáda na juhu zničila ruský radarový systém

Ukrajinské ozbrojené sily v priebehu nedele zničili protibatériový radarový systém na južnej frontovej línii v Chersonskej oblasti, zabili sedem ruských vojakov a dokončili 130 palebných misií. Na Facebooku o tom referuje južné velenie ukrajinskej armády.

To taktiež tvrdí, že v Čiernom mori sa nachádza 11 ruských lodí a člnov s vysoko presnými riadenými strelami. Tie sa však podľa Ukrajincov „neodvážia opustiť svoju 'komfortnú zónu'“. Južné velenie zároveň uviedlo, že z územia Podnesterska v Moldavsku neeviduje žiadne známky vytvárania útočných skupín, ktoré by potenciálne mohli poslúžiť záujmom ruských okupantov.

11:30 Ukrajina zostreľuje drony iránskej výroby vďaka pomoci Izraela

Ukrajina údajne zostreľuje samovražedné drony iránskej výroby, ktorými na ňu útočí Rusko, aj vďaka pomoci zo strany izraelských tajných služieb. Uviedol to denník The New York Times (NYT), z ktorého správy v pondelok citovali izraelský portál i24NEWS aj spravodajská stanica Sky News.

Denníku NYT uvedenú informáciu v nedeľu povedal poradca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak. Podľa jeho slov ukrajinská armáda v súčasnosti bežne zostreľuje vyše 70 percent dronov Šáhid-136, ktoré Rusko v auguste nakúpilo od Iránu.

Sak pre NYT povedal, že informácie izraelských tajných služieb boli pri zostreľovaní iránskych dronov „užitočné“. Denník nespresnil, o aké konkrétne informácie išlo. 

Poradca ukrajinského ministerstva obrany tiež povedal, že Izrael odmietnutím poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany premeškal príležitosť získať skúsenosti v boji proti hrozbe, ktorá potenciálne ohrozuje aj židovský štát. 

„Tieto iránske drony, ktoré zasahujú ukrajinské mestá neboli vyvinuté; nie sú zamýšľané pre Ukrajinu. Boli vyvinuté ako zbraň, ktorá môže byť masovo nasadená na útoky proti Izraelu. Ukrajinu používajú na ich testovanie, aby videli ich slabiny, zdokonalili ich a skôr či neskôr použili proti Izraelu,“ povedal Sak. 

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podľa medializovaných správ nedávno požiadal Izrael o systémy protivzdušnej obrany. Izraelský minister obrany Benny Ganc zbrane Kyjevu poskytnúť odmietol, a to podľa Sky News prevažne z dôvodu, že izraelské letectvo je závislé na ruskej spolupráci pri náletoch v Sýrii. Ganc však povedal, že Kyjevu poskytne systémy včasného varovania. 

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

11:00 Tvrdenia o „špinavých bombách“ mali zrejme zastrašiť Západ, aby obmedzil podporu Ukrajiny

Ruské nepodložené tvrdenia o ukrajinskej „špinavej bombe“ sú snahou Moskvy o spomalenie alebo zmrazenie západnej vojenskej pomoci Ukrajine a oslabenie Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO). V najnovšej správe to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

„Výzvy ruského ministra obrany adresované niektorým krajinám NATO a tvrdenia, že Ukrajina sa pripravuje na útok pod falošnou vlajkou s použitím špinavej bomby, majú pravdepodobne za cieľ zastrašiť západné štáty, aby prerušili alebo obmedzili podporu Ukrajine,“ uvádza ISW.

O ukrajinskom použití konvenčnej bomby s obsahom jadrového materiálu, ktorý sa rozšíri pri jej explózii, v nedeľu hovoril v telefonátoch so šéfmi rezortov obrany Veľkej Británie, Francúzska a Turecka ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ukrajina tieto ruské výroky odsúdila a prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že Rusko samé by sa mohlo pripravovať na takýto útok, pretože je „zdrojom všetkého špinavého, čo sa dá v tejto vojne predstaviť“.

Ruské propagandistické médiá mesiace opakovane tvrdia, že západné krajiny podporujú ukrajinský vývoj jadrových zbraní a plánujú útoky pod cudzou vlajkou. Podľa ISW je nepravdepodobné, že by Šojguove komentáre predznamenali jadrový útok proti jednému alebo viacerým veľkým ukrajinským populačným centrám alebo kritickej infraštruktúre v nádeji, že prinútia Ukrajinu ku kapitulácii alebo podnietia Západ k prerušeniu pomoci Ukrajine.

10:00 Ukrajina žiada celosvetový zákaz ruskej televízie RT za podnecovanie genocídy

Ukrajina označila ruskú štátom kontrolovanú televíznu stanicu RT za podnecovateľa genocídy a vyzvala na jej zákaz na celom svete. Stalo sa tak po tom, ako jeden z moderátorov RT povedal, že ukrajinské deti, ktoré vnímajú Rusov ako okupantov, by mali byť utopené v rieke Tysyn. Viac v článku tu.

9:00 Rusko naďalej využíva iránske drony na útoky proti Ukrajine

Oficiálne zdroje vrátane ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tvrdia, že až 85 percent útokov sa podarilo zachytiť.

Rezort obrany v Londýne vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine ďalej píše, že Rusko pravdepodobne používa iránske drony na "prelomenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a ako náhradu za ruské vysoko presné zbrane s dlhým doletom, ktorých je čoraz väčší nedostatok".

Zelenskyj vo víkendovom prejave priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny – na západe, v strednej časti krajiny i na juhu. Ruské sily počas útokov z posledného týždňa vyradili z prevádzky viac ako tretinu elektrární na Ukrajine a spôsobili rozsiahle výpadky prúdu. 

Moskva aj Teherán dodávky iránskych dronov pre Rusko popierajú.

8:00 Kyjiv odmietol ruské tvrdenia, že plánuje použiť takzvanú špinavú bombu

Ukrajina odsúdila nepodložné tvrdenia Moskvy, že sa môže pokúsiť v konflikte použiť takzvanú špinavú bombu. O ukrajinskom použití konvenčnej bomby s obsahom jadrového materiálu, ktorý sa rozšíri pri jej explózii, v nedeľu hovoril v telefonátoch so šéfmi rezortov obrany Veľkej Británie, Francúzska a Turecka ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ako informuje spravodajský portál BBC, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na jeho tvrdenia reagoval s tým, že Rusko samé by sa mohlo pripravovať na takýto útok, pretože je „zdrojom všetkého špinavého, čo sa dá v tejto vojne predstaviť“. Zároveň povedal, že Rusko ohrozuje svet jadrovou katastrofou v Zaporižžskej jadrovej elektrárni a vytvára hrozbu možným vyhodením dôležitej Kachovskej priehrady do vzduchu, čo Kremeľ popiera. Zelenskyj tiež vyzval svetovú komunitu, aby „reagovala najtvrdším možným spôsobom“. Spojenci Ukrajiny tiež odmietli tvrdenia ruského ministra, pričom USA uviedli, že „odmietajú akúkoľvek zámienku na ruskú eskaláciu“.

Správy z predchádzajúceho dňa 23.10.2022:

19:15 Rusko sa snaží Cherson odrezať od telekomunikácií, tvrdí Ukrajina

Rusko sa snaží odrezať mesto Cherson na juhu Ukrajiny od telekomunikácií s cieľom neumožniť odporcom v meste posielať informácie ukrajinským ozbrojeným silám. Uviedla to ukrajinská vláda. Podľa správy ukrajinského vládneho Centra pre národný odpor Rusko začalo likvidovať komunikačné vybavenie v miestnom televíznom centre. „V budúcnosti Rusi plánujú nechať mesto úplne bez telekomunikácií, televízie, rozhlasového vysielania," uviedlo centrum. „Týmto spôsobom sa Rusi pokúšajú informačne izolovať Cherson s cieľom nedovoliť odporu posielať informácie ozbrojeným silám Ukrajiny počas protiofenzívnych akcií," dodalo centrum. Informuje o tom web The Guardian.

14:30 Rusko sťahuje svojich dôstojníkov z Chersonu

Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Aby Rusko zdržalo ukrajinský protiútok nechalo na západnom brehu Dnepra novomobilizovaných neskúsených záložníkov, aby armáda mohla dokončiť ústup, uvádza ISW. K presunu ruského vojska pritom prichádza v čase, keď ukrajinská armáda oznámila, že jej jednotky pokračujú v protiofenzíve v Chersone a Záporožskej oblasti.

ISW sa tiež domnieva, že najnovšia ruská vojenská stratégia, v rámci ktorej útočí jeho armáda na ukrajinské elektrárne a energetickú infraštruktúru, má zrejme za cieľ znížiť vôľu Ukrajincov bojovať a prinútiť ukrajinskú vládu, nech investuje viac prostriedkov do ochrany civilistov a energetickej infraštruktúry. Táto snaha Ruska zrejme podľa ISW neuškodí morálke Ukrajincov, no bude mať vážny ekonomický dopad.

13:20 Ukrajina: V Kyjeve boli zavedené plánované výpadky elektriny 

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo zaviedla v ukrajinskej metropole Kyjev plánované „stabilizačné“ výpadky elektriny. V nedeľu to uviedla ukrajinská spoločnosť DTEK. Deje sa tak po viacerých ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR správu prevzala z agentúry AFP.  

SITA/AP Photo/Yevhenii Zavhorodnii, File

Spoločnosť DTEK napísala, že výpadky začali od 11.13 h miestneho času (10.13 h SELČ), pričom odberatelia v Kyjeve boli rozdelení do troch skupín, ktoré budú „odpojené na určitý čas“. Výpadky by nemali trvať viac ako štyri hodiny, no môžu sa predĺžiť pre „rozsah poškodenia napájacieho systému“, dodala.

DTEK zároveň obyvateľov Kyjeva vyzvala, aby využívali elektrinu „šetrne“ a požiadala miestne podniky, aby obmedzili používanie vonkajšieho osvetlenia.

12:30 Ruské údery v Doneckej oblasti pripravili o život dvoch civilistov

Ruské údery v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny podľa jej gubernátora Pavla Kyrylenka zabili dvoch civilistov. Na komunikačnej platforme Telegram gubernátor v nedeľu napísal, že civilisti zahynuli v dedinách Kliščijivka a Torskyj. Dodal, že úrady zároveň našli telá štyroch ľudí, ktorých zabili v čase ruskej okupácie. „Každý vojnový zločinec bude potrestaný,“ uviedol gubernátor. Informuje o tom web The Guardian.

9:00 Ukrajinským silám sa darí zostreľovať väčšinu ruských dronov, tvrdí Zelenskyj 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že ukrajinským silám sa v súčasnosti darí zneškodňovať väčšinu ruských dronov. Prisľúbil, že vďaka podporovateľom Kyjeva dôjde ešte k ďalšiemu zlepšeniu situácie na bojisku. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

„Samozrejme, že nemáme technické možnosti na to, aby sme  zostrelili 100 percent ruských rakiet a zasiahli (všetky) drony. Som si (však) istý, že postupne, s pomocou našich partnerov, to dosiahneme,“ zdôraznil Zelenskyj. Dodal, že „už teraz zostreľujeme väčšinu riadených striel, väčšinu dronov“.

Zelenskyj zároveň priznal, že ruské sily v aktuálnej vlne útokov zasahujú rozsiahle územia Ukrajiny - na západe, v strednej časti krajiny a tiež na juhu.

Informácie z predchádzajúceho dňa (22.10.2022)

18:30 Zelenskyj: Rusko podniklo rozsiahly útok, vypálilo 36 rakiet 

„Agresor pokračuje v terorizovaní našej krajiny. V noci nepriateľ podnikol masívny útok,“ uviedol Zelenskyj s tým že, Rusko vypálilo 36 rakiet, z ktorých väčšinu sa podarilo ukrajinskej obrane zostreliť.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Podľa ukrajinských vzdušných síl vypálila ruská armáda na Ukrajinu 17 rakiet z lietadiel na juhu Ruska a najmenej 16 rakiet Kalibr s plochou dráhou letu z lodí v Čiernom mori. 

„Sú to odporné útoky na kritické objekty, čo je typická taktika teroristov,“ uviedol Zelenskyj na sociálnych sieťach. 

16:45 Proruské úrady vyzvali obyvateľov Chersonu, aby opustili mesto

Proruské úrady v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v sobotu vyzvali obyvateľov mesta Cherson, aby sa „okamžite“ evakuovali pre postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.      

„Vzhľadom na napätú situáciu na fronte, zvýšené nebezpečenstvo hromadného ostreľovania mesta a hrozbu teroristických útokov musia všetci civilisti okamžite opustiť mesto a prejsť na ľavý breh rieky Dneper,“ napísali proruskí predstavitelia na sociálnej sieti.

14:50 Ukrajinská armáda tvrdí, že zostrelila 18 ruských striel s plochou dráhou letu

Ukrajinská armáda tvrdí, že počas série ruských útokov na energetickú infraštruktúru v sobotu ráno zničila 18 striel s plochou dráhou letu. „Letectvo, protilietadlové raketové jednotky a mobilné palebné skupiny zničili 18 nepriateľských striel s plochou dráhou letu,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily. Ako tiež uviedli, Rusi z lodí v Čiernom mori 16-krát odpálili strely Kalibr. Informuje o tom spravodajský portál CNN, ktorý upozorňuje, že tieto tvrdenia sa nedali nezávisle potvrdiť.

Sily protivzdušnej obrany v sobotu zostrelili niekoľko rakiet letiacich na Kyjiv, informoval v samostatnom vyhlásení starosta ukrajinskej metropoly Vitalij Kličko.

Séria sobotňajších útokov naprieč Ukrajinou zanechala mnoho obyvateľov bez elektriny, a to napríklad v mestách Odesa, Čerkasy, Kropyvnyckyj, Rivne, Chmeľnyckyj a Luck.

12:00 Ukrajina hlási viaceré útoky na kritickú infraštruktúru 

Viaceré ukrajinské regióny hlásili v sobotu útoky na energetickú infraštruktúru krajiny. Podľa miestnych predstaviteľov boli zasiahnuté energetické zariadenia v Odeskej a  Kirovohradskej oblasti i v meste Luck, zatiaľ čo iné regióny hlásili problémy s elektrinou. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. 

„Ďalší raketový útok teroristov, ktorí bojujú proti civilnej infraštruktúre a obyvateľom,“ napísal šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak v aplikácii Telegram.

Ukrajinské sily medzitým zostrelili ruskú raketu nad oblasťou Kyjeva, uviedol policajný riaditeľ Kyjevskej oblasti Andrij Njebytov, pričom zverejnil fotografiu, na ktorej vidno dym stúpajúci z lesa, kde podľa neho dopadli trosky rakety.

Informácie z predchádzajúceho dňa (21.10.2022):

19:24 Rusko zasiahlo najmenej polovicu výrobnej kapacity teplární

Ruské raketové útoky od 10. októbra zasiahli najmenej polovicu výrobnej kapacity ukrajinských teplární, avšak nie všetky prestali pracovať úplne, povedal v piatok ukrajinský minister pre energetiku Herman Haluščenko. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

Haluščenko v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že ruskými útokmi bolo zasiahnutých 30 až 40 percent celkovej energetickej infraštruktúry na Ukrajine. Tieto útoky označil za zámer zničiť ukrajinský energetický systém – čo sa však podľa neho nepodarilo Rusku dosiahnuť.

Podľa Haluščenka Rusko ostreľovalo aj zariadenia, ktoré zasiahlo už predtým, aby ich úplne zničilo. Ako dodal, jednou z možností, ako prekonať krízu, by mohol byť dovoz elektriny na Ukrajinu.

18:59 Premiér chce medzinárodnú monitorovaciu misiu na Kachovskej priehrade

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval v piatok na rozmiestnenie medzinárodnej monitorovacej misie pri Kachovskej priehrade ležiacej v Chersonskej oblasti. Kyjev totiž obvinil Moskvu, že sa pripravuje vyhodiť ju do vzduchu, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Kachovská priehrada sa nachádza v Chersonskej oblasti na rieke Dneper v oblasti, ktorú okupujú ruské sily, pričom je pomerne blízko frontovej línie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že priehradu plánuje vyhodiť do vzduchu. Námestník proruského gubernátora Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v piatok toto tvrdenie poprel.

17:35 Rusko tvrdí, že pri ukrajinskom útoku v Chersone zahynuli dvaja novinári

Dvaja novinári a dve ďalšie osoby zahynuli počas nočného ukrajinského raketového útoku na most v Rusmi okupovanom ukrajinskom meste Cherson, uviedol v piatok pre ruskú štátnu televíziu námestník šéfa ruskej komisie pre rozvoj informačnej spoločnosti Alexandr Maľkevič. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Ukrajinský útok podľa proruských predstaviteľov zasiahol Antonivský most. Zranenia utrpelo 13 osôb. Medzi mŕtvymi a zranenými sú podľa nich deti a zástupcovia médií. Kyjev popiera, že útočil na civilné ciele.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných oblastí na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Proruské úrady tam v stredu začali s evakuáciou civilistov. Podľa nich predstavujú súčasné ukrajinské útoky na civilnú infraštruktúru v Chersone priame ohrozenie životov obyvateľov.

16:13 Pobaltské štáty žiadajú tribunál pre Rusov zodpovedných za agresiu voči Ukrajine

Lídri pobaltských štátov vyzvali v piatok ostatné členské krajiny Európskej únie (EÚ), aby pomohli zriadiť špeciálny tribunál na stíhanie ruských predstaviteľov zodpovedných za zločin agresie voči Ukrajine, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v súčasnosti skúma potenciálne vojnové zločiny spáchané ruskými vojakmi na Ukrajine od februárového začiatku invázie. Z Kyjeva aj z Pobaltia však okrem toho prichádzajú výzvy na zriadenie osobitného tribunálu, ktorý by umožnil urýchliť stíhanie vysokopostavených ruských predstaviteľov.

15:01 Protikremeľskí predstavitelia budú v Poľsku diskutovať o budúcnosti Ruska po Putinovi

V poľskom meste Jabłonna by sa v dňoch 4. až 7. novembra mal uskutočniť prvý kongres bývalých zákonodarcov Ruskej federácie, ktorí chcú rozhodnúť o tom, aké bude smerovanie Ruska po páde režimu Vladimira Putina. Na Telegrame o tom informoval niekdajší poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý vystupuje proti súčasnej ruskej vláde.

Spoločnou platformou delegátov kongresu má byť odmietnutie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá sa začala v roku 2014, a pripravenosť zmeniť spoločensko-politický systém súčasného Ruska. Ponomariov zdôraznil, že kongres sa koná s cieľom „sformulovať kontúry toho, aké bude Rusko po prehre vo vojne a po Putinovi“. „Naším cieľom je, aby to uznala Ukrajina, pobaltské a ďalšie krajiny, a aby to videli ruské elity,“ zdôraznil.

14:08 Ukrajinská armáda zasiahla Antonivský most pri Chersone

Ukrajinská armáda potvrdila, že cez noc zasiahla strategický Antonivský most neďaleko Chersonu, ktorý leží na pravom brehu rieky Dnipro. Ako referuje web Kyiv Independent, ukrajinské ozbrojené sily popierajú správy ruských médií, že v dôsledku útoku zahynuli traja civilisti a deväť bolo zranených.

Hovorkyňa armády na juhu krajiny Natalia Humeňuková skonštatovala, že okupanti si protirečia, keďže opakovane tvrdili, že nútia civilistov, aby po zákaze vychádzania zostali doma. „Tvrdia, že prijímajú veľmi prísne opatrenia proti tým, ktorí porušujú zákaz vychádzania. Neboli tam žiadni civilisti. Ľudia, ktorí zomreli alebo boli zranení, museli byť ruskí vojaci,“ povedala.

13:23 Švédske kamery na meranie rýchlosti miznú, objavujú sa na ruských dronoch

Švédske kamery na meranie rýchlosti miznú a objavujú sa na Ukrajine na dronoch ruskej výroby. Informovali o tom v piatok miestne švédske médiá, na ktoré sa odvolal portál britskej televízie Sky News.

Švédsky denník Aftonbladet napísal, že od konca augusta bolo po celej krajine poškodených alebo ukradnutých vyše 100 kamier z radarov na meranie rýchlosti. Úrady majú podozrenie, že Rusko používa tieto zariadenia v dronoch, vysielaných potom na Ukrajinu.

Švédska polícia pre denník uviedla: „Dostali sa k nám fámy, že tieto kamery sa používajú na dronoch domácej ruskej výroby, ale nemôžeme ísť do detailov o zisteniach našej špionážnej práce.“

Ukrajinské ministerstvo obrany predtým zverejnilo na internete video, kde rozmontovávajú havarované ruské bezpilotné lietadlo (dron). Na videu bola kamera značky Canon pripevnená k dronu suchým zipsom – kamera sa podobala tej, aká sa používa na švédskych radaroch na meranie rýchlosti.

11:45 Do konca roka budú prvé riešenia o náhrade škôd v dôsledku ruského útoku

Ukrajina bude mať do konca tohto roka reálne riešenia a mechanizmus na kompenzáciu škôd v dôsledku ruskej invázie. Ako referuje web Ukrajinská pravda, po štvrtkovom stretnutí so švajčiarskym prezidentom Ignaziom Cassisom to povedala ukrajinská hlava štátu Volodymyr Zelenskyj.

„Bude tu otázka týkajúca sa implementácie medzinárodného mechanizmu. Pracujeme na tom, aby príslušná rezolúcia o implementácii kompenzačného mechanizmu bola podporená OSN. Mnohé krajiny sú na to už pripravené. Myslím si, že do konca tohto roka budeme mať skutočné riešenia a uvidíme skutočný mechanizmus,“ povedal Zelenskyj na margo mechanizmu, ktorý by mal kompenzovať škody na Ukrajine aj z peňazí zo zmrazených aktív Ruska.

10:33 Dokončili exhumáciu tiel z najväčšieho masového hrobu v Lymane

Ukrajina dokončila exhumáciu tiel z najväčšieho masového hrobu, ktorý objavili po odchode ruských vojsk z mesta Lyman na východe krajiny, informovala vo štvrtok ukrajinská polícia.

Ako uvádza spravodajský portál CNN s odvolaním sa na údaje polície, na cintoríne v Lymane v Doneckej oblasti exhumovali 146 tiel, 111 z nich patrilo civilistom a 35 vojenskému personálu.

SITA/AP Photo/Francisco Seco

S ukončenou exhumáciou tohto cintorína dosiahol počet exhumovaných tiel v Lymane 166, pričom päť z nich sú deti, doplnila polícia. Obete opätovne pochovajú po vykonaní forenznej analýzy. Naďalej pritom pokračujú exhumácie civilistov pochovaných na ďalších miestach.

10:07 Biden kritizuje republikánov za vyjadrenia, že znížia pomoc pre Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden kritizoval vo štvrtok Republikánsku stranu, ktorá naznačila, že ak zvíťazí v novembrových voľbách do Kongresu, mohla by znížiť finančnú podporu pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Povedali, že ak vyhrajú, zrejme nebudú financovať, (či) pokračovať vo financovaní Ukrajiny,“ povedal Biden na zhromaždení v rámci predvolebnej kampane Demokratickej strany v štáte Pensylvánia. „Títo ľudia to nechápu. Je to oveľa väčšie než Ukrajina. Ide o východnú Európu... ide o NATO. Dôsledky sú tu naozaj naozaj vážne,“ povedal. „Oni nemajú zmysel pre americkú zahraničnú politiku,“ dodal na margo republikánov americký prezident.

SITA/AP Photo/Evan Vucci, File

Líder republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy v utorok povedal, že ak jeho strana získa v novembrových voľbách väčšinu, Ukrajine nevypíše bianko šek. Je to prvý oficiálny signál, že Kyjev odolávajúci ruskej invázii by mohol v budúcnosti čeliť vážnejším problémom pri získavaní financií z USA, kde už preň slabne podpora v oboch hlavných politických stranách, podotýka AFP.

Samotný McCarthy dúfa, že sa stane predsedom Snemovne reprezentantov, a obsadí tretiu najvyššiu politickú funkciu v USA - po prezidentovi a viceprezidentovi. Republikáni však vo voľbách plánovaných na 8. novembra musia získať väčšinu v Snemovni reprezentantov.

9:00 V Charkove a Záporoží sa ozvali výbuchy

Séria výbuchov v piatok otriasla ukrajinskými mestami Charkov a Záporožie, uviedli miestni predstavitelia. Deje sa tak v čase pokračujúcich ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

Raketový útok zasiahol v Charkove priemyselný objekt, povedal tamojší starosta Ihor Terechov. Dodal, že záchranári zatiaľ nehlásili rozsah škôd. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že útoky zranili šesť osôb, píše britský denník The Guardian.

O výbuchoch v Záporoží informoval miestny gubernátor Olexandr Staruch. Ďalšie podrobnosti však bezprostredne neboli k dispozícii.

Ukrajinská energetická infraštruktúra sa v uplynulých týždňoch stala cieľom viacerých útokov ruskej armády, do ktorých podľa západných predstaviteľov nasadila aj iránske bezpilotné lietadlá. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sú útoky „zamerané na to, aby túto jeseň a zimu spôsobili Ukrajine čo najviac problémov s elektrinou a teplom a aby do vašich krajín odišlo čo najviac Ukrajincov“.

8:26 Irán poslal personál na Krym, aby pomáhal ruskej armáde pri útokoch dronmi proti Ukrajine

Príslušníci Iránskych revolučných gárd sú podľa britských a amerických spravodajských služieb na Kryme, aby podporovali ruské útoky dronmi proti Ukrajine. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Irán poslal personál, aby asistoval ruskej armáde pri vysielaní iránskych dronov proti ukrajinským elektrárňam a ďalšej infraštruktúre. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň povedal, že ruskí vojaci od 10. októbra zničili 30 percent elektrární na Ukrajine.

7:39 Zelenskyj tvrdí, že Rusi zamínovali Kachovskú priehradu

„Podľa našich informácií zamínovali ruskí teroristi priehradu Kachovskej vodnej elektrárne,“povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoprejave, ktorý vo štvrtok neskoro večer zverejnil na sociálnych sieťach. „Ak sa priehrada zničí... severokrymský kanál proste zmizne,“dodal s tým, že by to bola obrovská katastrofa.

Priehrada Kachovskej vodnej elektrárne je na rieke Dneper, a síce v oblasti, ktorú ovládajú ruskí vojaci, pričom je pomerne blízko ku kontaktnej línii s ukrajinskými silami, pripomína AFP.

Správy z predchádzajúceho dňa 20.10.2022:

21:00 Putin navštívil výcvikové stredisko pre mobilizovaných vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok navštívil výcvikové centrum pre mobilizovaných ruských vojakov. Šéf Kremľa si vyskúšal streľbu na strelnici a stretol sa s veliteľmi, ktorým zaželal "veľa šťastia". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putin navštívil výcvikové centrum v Riazanskej oblasti ležiacej juhovýchodne od Moskvy. Ruská štátna televízia odvysielala zábery, ktoré zachytávajú ruského prezidenta, ako oblečený v čiernom a s bezpečnostnými okuliarmi na očiach niekoľkokrát vystrelil z novej ruskej pušky pre ostreľovačov Dragunov SVD a objímal vojakov.

20:30Hrozba ruského útoku z územia Bieloruska narastá

Ukrajina vo štvrtok vyhlásila, že čoraz nepriateľskejšie vyjadrenia zo strany Minsku a Moskvy a vytvorenie takzvanej spoločnej bojovej skupiny zameranej na ochranu bieloruských hraníc naznačuje, že by sa ruské jednotky mohli pokúsiť zaútočiť na Ukrajinu aj z Bieloruska. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Agresívna rétorika vojenských a politických predstaviteľov Ruska a Bieloruska sa stupňuje," uviedol zástupca náčelníka ukrajinského generálneho štábu Olexij Hromov. Dodal, že "hrozba opätovného útoku ruských jednotiek zo severu narastá".

Podľa Hromova by sa mohla potenciálna ruská ofenzíva spustiť "smerom na západ od bieloruských hraníc, aby tak Rusko odstrihlo Ukrajinu od hlavných logistických tepien určených na dodávky zbraní a vojenského vybavenia" od západných spojencov.

Podľa údajov bieloruského ministerstva obrany začali do Bieloruska prví ruskí vojaci prichádzať v sobotu. Ich celkový počet by údajne nemal prekročiť 9000.

Nová spoločná vojenská skupina Ruska a Bieloruska vzbudila na Západe obavy, že by sa bieloruskí vojaci mohli pridať k ruským silám bojujúcim na Ukrajine.

16:00 Rusko pripravuje teroristické útoky na vlastné obyvateľstvo, tvrdí ukrajinská rozviedka

„Vojenskí komisári na území Ruskej federácie rozdávajú miestnym obyvateľom 'memoáre', v ktorých sú ukrajinské špeciálne služby obvinené z plánovania a vykonávania teroristických činov proti civilnému obyvateľstvu,“ píše GUR. Tvrdí, že „sabotéri“ na lavičkách či v kríkoch na verejných priestranstvách rozkladajú zamínované telefóny, peňaženky, tablety či detské hračky.

14:20 Rusko sa možno pripravuje na ústup v Chersonskej oblasti, tvrdia Briti

Podľa Britov ruský veliteľ Sergej Surovikin uznal ťažkú situáciu Ruska v Chersonskej oblasti. „Surovikinovo vyhlásenie so zlými správami o 'špeciálnej vojenskej operácii' je veľmi nezvyčajné. Môže to naznačovať, že vedenie Ruskej federácie vážne uvažuje o rozsiahlom stiahnutí svojich síl zo západného brehu Dnipra,“ poznamenáva správa britského ministerstvo obrany.

12:00 Rusko zrejme pripravuje útok „pod falošnou vlajkou na elektráreň Kachovka

Rusko zrejme pripravuje útok "pod falošnou vlajkou" na vodnú elektráreň Kachovka neďaleko juhoukrajinského mesta Cherson, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol vo štvrtok portál britskej televízie Sky News.

Expertná skupina ISW vo svojej najnovšej správe uviedla, že Moskva je pravdepodobne presvedčená, že "narušenie Kachovskej priehrady môže prekryť jej stiahnutie sa z pravého brehu rieky Dneper". Ruské ozbrojené sily totiž utekajú pred postupujúcou ukrajinskou armádou. 

ISW dodal, že ruský útok na vodnú elektráreň pri meste Kachovka môže "zabrániť ukrajinskému postupu cez rieku alebo ho oneskoriť ". Rusko v utorok oznámilo, že "dostalo informácie, že Kyjev má v úmysle zaútočiť na priehradu" pri vodnej elektrárni. To "spôsobí ničivé záplavy" v meste Cherson, zdôraznila Moskva v oznámení.

"Ruské úrady zrejme vydali tieto varovanie o údajnom ukrajinskom útoku na hydroelektráreň Kachovka preto, aby vytvorili informačné podmienky pre ruské vojská, ktoré sa chystajú poškodiť priehradu a obviniť Ukrajinu z následných škôd a strát na životoch. Pri tom všetkom ruské ozbrojené sily využijú následné záplavy za zakrytie svojho ústupu ďalej na juh," vysvetlil ISW.

"Kremeľ sa zrejme pokúsi využiť útok 'pod falošnou vlajkou' na to, aby zatienil správy o treťom pokorujúcom ústupe ruských ozbrojených síl, tentoraz zo západného Chersonu. Takýto útok tiež poslúži Kremľu na falošnú informačnú operáciu, v ktorej vykreslí Ukrajinu ako teroristický štát, ktorý zámerne cieli na civilistov," dodal inštitút.

Moskva podľa ISW využíva "evakuácie civilistov" z Chersonu a Chersonskej oblasti ako masku na "zakrytie masového núteného odsúvania civilistov z oblastí Ukrajiny okupovaných Ruskom" na územia ovládané proruskými úradmi alebo priamo do Ruska.

wikipedia

8:00 Ukrajina od štvrtka obmedzí spotrebu elektriny

„Nepriateľ dnes opäť zničil zariadenia na výrobu energie,“ povedal Tymošenko. Na platforme Telegram tiež informoval spoluobčanov, že „od 7.00 h do 23.00 h je potrebné minimalizovať spotrebu elektriny... a ak sa to nepodarí, mali by ste sa pripraviť na dočasné výpadky prúdu“.

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že ruská armáda útočí na „energetické systémy“ na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj taktiež v utorok uviedol, že od 10. októbra do tohto utorka (18. 10.) bolo zničených 30 percent elektrární v krajine, čo prispelo k rozsiahlym výpadkom prúdu.

7:30 Ruská okupačná správa v Chersonskej oblasti tvrdí, že už evakuovala 7000 ľudí

Ruské okupačné sily v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdia, že evakuovali už približne 7000 miestnych obyvateľov na územia ovládané Moskvou. Povedal to v stredu šéf tamojšej Rusmi dosadenej oblastnej správy Vladimir Saľdo, uvádza agentúra DPA s tým, že túto správu nedokáže nezávisle overiť.         

Ukrajinské úrady prirovnali evakuácie civilistov z Chersonskej oblasti k stalinským deportáciám, pričom poukázali na to, že miestne obyvateľstvo evakuujú do juhoruského Krasnodarského kraja. K evakuáciám civilistov dochádza v čase, keď sa Moskva obáva rozsiahleho ukrajinského útoku zameraného na oslobodenie okupovaného mesta Cherson a severnej časti pravého brehu rieky Dneper. 

Saľdo ešte v utorok oznámil, že evakuované budú štyri mestá v Chersonskej oblasti ležiace v blízkosti rieky Dneper, keďže ukrajinské ostreľovanie by podľa neho mohlo poškodiť neďalekú priehradu. Ruská okupačná správa následne vyzvala ľudí, aby sa zhromaždili v (riečnom) prístave mesta Cherson. "Každý má povolené (vziať si) 50 kilogramov batožiny," oznámila a dodala, že povolené je vziať si so sebou aj zvieratá.  

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov medzičasom tvrdil, že všetky stredajšie ukrajinské útoky v oblasti boli odrazené. Ukrajinskí predstavitelia evakuáciu civilistov odsudzujú, pričom ju označujú za obdobu masových stalinských deportácií a za súčasť ruskej vojnovej propagandy. "Rusi sa snažia vystrašiť obyvateľov Chersonu lživými správami o ostreľovaní mesta našou armádou," napísal v stredu šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na platforme Telegram.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných jednotiek – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské sily ovládli po začiatku invázie 24. februára.

Správy z predchádzajúceho dňa 19.10.2022:

20:15 Obyvatelia Ukrajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu, uviedol Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu na sociálnej sieti Twitter zdôraznil, že obyvatelia jeho krajiny bojujú za demokratické hodnoty a slobodu. Vyjadril sa tak po tom, čo Európsky parlament udelil „odvážnemu ľudu Ukrajiny“ Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Ukrajinci dokazujú každý deň oddanosť hodnotám slobody a demokracie v boji proti teroristickému štátu – Ruskej federácii,“ napísal Zelenskyj na Twitteri.

V nominácii na Sacharovovu cenu europoslanci zdôraznili úsilie prezidenta Zelenského, ako aj úlohu jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie, Julije 'Tajry' Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Olexandry Matvijčukovej, právničky a predsedníčky Centra pre občianske slobody, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu okupovaného ukrajinského mesta Melitopol.

Slávnostné odovzdanie ocenenia je naplánované na 14. decembra. Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola založená v roku 1988 na počesť jednotlivcov a organizácií obhajujúcich ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná na počesť sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova a spája sa s ňou finančná odmena vo výške 50.000 eur.

18:00 Izrael pomôže Ukrajine vyvinúť výstražný systém protivzdušnej obrany

Izrael pomôže Ukrajine vyvinúť výstražný systém protivzdušnej obrany. V stredu to na stretnutí s veľvyslancami Európskej únie v Izraeli povedal izraelský minister obrany Benny Ganc. Zároveň zdôraznil, že neplánujú Ukrajine dodať systémy zbraní. Informuje o tom televízia CNN.

„Poslali sme Ukrajincom žiadosť, aby sa podelili o informácie o ich potrebách pre výstrahy protivzdušnej obrany. Keď získame tieto informácie, budeme môcť pomôcť pri vývoji civilného systému včasného varovania, ktorý zachraňuje životy,“ povedal minister.

Izrael podľa jeho slov z „rôznych operačných dôvodov" nedodá zbrane, ale bude pokračovať s posielaním humanitárnej pomoci a obranného vybavenia. „Budeme pokračovať v podpore Ukrajiny v rámci našich možností, ako sme to robili v minulosti,“ dodal Ganc.

16:30 Rusi zaútočili na energetické zariadenia vo Vinnyckej oblasti

Najnovšie ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru v stredu zasiahli zariadenia vo Vinnyckej oblasti v centrálnej časti krajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN.

„Nepriateľ opäť útočí na energetické zariadenia. Zásahy sú aj vo Vinnyckej oblasti. Na mieste sú záchranné zložky,“ napísal na Telegrame šéf regionálnej vojenskej správy v spomenutej oblasti Serhij Borzov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že od minulého pondelka bolo zničených 30 % ukrajinských energetických zariadení.

14:40 Putin vyhlásil stanné právo v štyroch anektovaných oblastiach

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré nedávno protiprávne anektoval. Ruskom menovaným predstaviteľom týchto oblastí zároveň v stredu udelil výnimočné právomoci.

Putin síce nespresnil, aké opatrenia zavedú pod hlavičkou stanného práva, no podľa ruskej legislatívy by to mohlo zahŕňať obmedzenie cestovania a verejných zhromaždení, prísnejšiu cenzúru a tiež poskytnutie širších právomocí orgánom vynucovania práva.

Ruský vodca nekonkretizoval ani ďalšie právomoci, ktoré dáva Moskvou menovaným lídrom oblastí. Tieto kroky sú však podľa agentúry AP ďalším znakom toho, že boje na Ukrajine sa nevyvíjajú podľa jeho predstáv.

Putin tiež oznámil, že vytvoria Koordinačný výbor, ktorý by mal zlepšiť komunikáciu medzi rôznymi vládnymi agentúrami, ktoré sa zaoberajú bojmi na Ukrajine.

Horná komora ruského parlamentu by mala Putinove rozhodnutia potvrdiť ešte v stredu.

SITA/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

14:15 Kremľom dosadení predstavitelia utekajú z Chersonu, ukrajinská armáda napreduje

Kremľom dosadení predstavitelia opúšťajú juhoukrajinský Cherson, pretože ukrajinská armáda úspešne oslobodzuje okupované územie v jeho blízkosti. Proruské úrady predtým oznámili, že evakuujú z mesta aj civilistov. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP.

Cherson bol prvým veľkým mestom, ktoré okupovala ruská armáda po začiatku invázie a jeho oslobodenie by bolo veľkým úspechom súčasnej ukrajinskej protiofenzívy. Úspechy Kyjeva však Rusko trestá útokmi raketami a dronmi, ktorými ničí značnú časť ukrajinskej energetickej siete.

„Celá oblastná správa sa už dnes sťahuje“ na ľavý breh rieky Dneper, povedal v ruskej štátnej televízii šéf Chersonskej oblasti dosadený Moskvou Vladimir Saľdo. Cherson leží na pravom (západnom) brehu, kde úspešne pokračuje ukrajinská protiofenzíva, ktorá sa začala v auguste.

Saľdo označil sťahovanie oblastnej správy, spolu s organizovanou evakuáciou civilistov z mesta za preventívne opatrenie. Zároveň sa zaprisahal, že ruské sily budú pokračovať v boji proti Ukrajincom „až na smrť“. Proruskí predstavitelia upozornili, že civilistom povolia iba odchod smerom do Ruska alebo do častí Ukrajiny obsadených Ruskom.

Ukrajinské sily cielia útoky na mosty cez Dneper, aby prerušili ruské zásobovacie trasy. Kremľom dosadená správa preto civilistov evakuuje trajektami. Štátna televízia Rossija 24 odvysielala zábery ľudí, ako čakajú na nastúpenie na trajekty, ktoré ich majú prepraviť na ľavý breh.

Miestni predstavitelia tiež informovali, že z Chersonu plánujú evakuovať asi 60.000 obyvateľov počas šiestich dní.

13:00 Ukrajina od septembra zostrelila viac než 220 iránskych dronov

Ukrajinská armáda zostrelila od 13. septembra viac než 220 bezpilotných lietadiel iránskej výroby. V stredu to vo vyhlásení uviedli ukrajinské ozbrojené sily, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

„Od prvého zostrelenia kamikadze-dronu Šáhid-136 iránskej výroby na území Ukrajiny 13. septembra... zničili vzdušné sily a ďalšie zložky obranných síl Ukrajiny 223 bezpilotných lietadiel tohto typu,“ vyhlásila ukrajinská armáda.

Ukrajina v uplynulých týždňoch zaznamenala viacero útokov, do ktorých ruská armáda nasadila iránske bezpilotné lietadlá Šáhid-136. Teherán však popiera, že by tieto zariadenia dodával Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok povedal, že nemá „nijaké informácie“ o tom, či ruská armáda použila pri rozsiahlych útokoch na ukrajinské mestá iránske drony.

12:30 Rusi držia v zajatí približne 50 zamestnancov Záporožskej atómovej elektrárne

Ruskí vojaci držia v zajatí približne 50 ukrajinských zamestnancov okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). V stredu to uviedol Petro Kotin, šéf ukrajinského štátneho podniku Enerhoatom, ktorý ju prevádzkuje. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu "bolo zajatých viac ako 150 ľudí z personálu závodu", povedal Kotin. Dodal, že "niektorí z nich boli prepustení, ale sú aj takí, ktorých osud zatiaľ nie je známy".

V uplynulých týždňoch ruská armáda podľa Enerhoatomu zajala aj generálneho riaditeľa ZAES Ihora Murašova a námestníka generálneho riaditeľa pre personalistiku Valerija Martyňuka.

ZAES je najväčšia atómová elektráreň v Európe. Začiatkom marca ju obsadili ruské vojská, avšak stále v nej pracujú ukrajinskí zamestnanci. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody.

Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) preto presadzuje vytvorenie demilitarizovanej zóny v okolí ZAES.

AP Photo/File

11:45 Proruské úrady začali evakuovať civilistov z mesta Cherson

Kremľom dosadení predstavitelia v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti v stredu oznámili, že začali evakuáciu civilistov z Chersonu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saldo vyhlásil, že ruské sily "budú o Cherson bojovať až na smrť", aby si ho udržali. Ukrajinská armáda v súčasnosti úspešne postupuje na juh. "V Chersone sa začalo organizované sťahovanie obyvateľov na druhú stranu rieky Dnipro (Dneper)," uviedli na sociálnych sieťach predstavitelia mesta Olešky, ktoré leží na opačnom, ľavom brehu Dnepra. Ruská štátna televízia Rossija 24 odvysielala zábery ľudí čakajúcich na trajekty, ktoré ich prepravia cez rieku.

11:30 Ukrajinskí zákonodarcovia označili Čečensko za „Ruskom okupované územie

Ukrajinský parlament v utorok odhlasoval vyhlásenie Čečenskej republiky Ičkéria za územie "dočasne okupované Ruskom". Toto uznesenie podľa tlačovej agentúry Reuters zrejme rozhnevá Moskvu, ktorá v rámci svojich hraníc zastáva nulovú toleranciu voči akýmkoľvek prejavom separatizmu.

Ičkéria je historickým názvom juhoruského regiónu Čečensko, ktorý bol po rozpade Sovietskeho zväzu z roku 1991 spustošený dvoma krvavými vojnami medzi ruskými silami a čečenskými separatistami. Na čele Čečenska s prevažne moslimským obyvateľstvom stojí v súčasnosti stúpenec Kremľa a niekdajší vojenský veliteľ Ramzan Kadyrov. Moskva výmenou za lojalitu voči Kremľu poskytuje tomuto regiónu obrovskú finančnú podporu.

Kadyrov patrí medzi jedného z najhorlivejších podporovateľov ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári a vyžiadala si už desaťtisíce mŕtvych a milióny vysídlených, ako aj zničené mestá a dediny. Za zmienené uznesenie hlasovala v utorok väčšina ukrajinských zákonodarcov. Táto rezolúcia "uznáva Čečenskú republiku Ičkéria ako územie dočasne okupované Ruskou federáciou v dôsledku ozbrojenej agresie, ktorá je v rozpore so štatútom OSN".

Ukrajina používa rovnaký výraz – dočasne okupované – aj na označenie častí svojho územia, ktoré obsadili ruské sily v roku 2014, ako aj počas tohtoročnej invázie. Uznesenie ukrajinských zákonodarcov zároveň odsudzuje vojnové zločiny spáchané Ruskom počas dvoch čečenských vojen po rozpade Sovietskeho zväzu, ako aj ďalšie historické zločiny spáchané Moskvou v 19. a 20. storočí.

10:30 Rusko v noci znova útočilo na energetickú infraštruktúru

Ruská armáda pokračovala v noci na stredu vo svojej stratégii útokov na energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Bez elektriny zostali obyvatelia mnohých miest a dedín, vyplýva z vyjadrení ukrajinských predstaviteľov. TASR informácie prevzala od agentúry AP a televízií CNN a Sky News.

Dnepropetrovskú oblasť na stredovýchode Ukrajiny zasahovali ruské ozbrojené zložky rôznymi zbraňami "celú noc", uviedol predseda ukrajinskej oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Ostreľované boli podľa neho okresy Kryvyj Rih a Nikopol. Po vážnom poškodení energetických objektov v oblasti hlásili výpadky prúdu i zásobovania vodou.

Ukrajinská armáda medzitým oznámila, že v susediacej  Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny počas noci zostrelila 13 takzvaných kamikadze dronov. Tie boli zachytené protivzdušnou obranou i jednotkami Národnej gardy a pohraničnej stráže, uviedla armáda podľa CNN, ktorá pripomína, že tieto vyjadrenia nemožno nezávisle overiť.

Ruské ministerstvo obrany v utorok potvrdilo, že ruská armáda útočí na "energetické systémy" na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že od 10. októbra do tohto utorka (18. 10.) bolo zničených 30 percent elektrární v krajine, čo prispelo k rozsiahlym výpadkom prúdu.

10:00 V Mykolajivskej oblasti zostrelili 13 samovražedných dronov

Ukrajinské ozbrojené sily v Mykolajivskej oblasti podľa jej gubernátora Vitalija Kima v noci na stredu zostrelili 13 samovražedných dronov. „Nepriateľ dvakrát útočil kamikadze dronmi Šáhid-136. Z nich 13 bolo zostrelených na území oblasti,“ uviedol Kim na komunikačnej platforme Telegram. Jedenásť dronov podľa neho zostrelili ukrajinské sily protivzdušnej obrany a dva zlikvidovali vojaci národnej gardy Ukrajiny a pohraničnej služby. Gubernátor Mykolajivskej oblasti zároveň uviedol, že niekoľko častí regiónu bolo terčom delostreleckého bombardovania, ale zatiaľ sa neobjavili správy o obetiach. Informuje o tom web The Guardian.

8:50 Ruské vojenské velenie je čoraz nefunkčnejšie

Významné prvky ruského vojenského vedenia sú čoraz nefunkčnejšie a čoraz menej nižších dôstojníkov dokáže organizovať a veliteľsky viesť nedávno mobilizovaných záložníkov. Uviedlo to v stredu vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

8:00 Iránske drony sú vojenským a politickým bankrotom Kremľa, vyhlásil Zelenskyj

Za vojenský a politický bankrot Kremľa označil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsiahle využívanie bezpilotných lietadiel iránskej výroby zo strany Moskvy pri nedávnych útokoch na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Samotná skutočnosť, že Rusko žiada Irán o takúto pomoc, je uznaním vojenského a politického bankrotu zo strany Kremľa,“ povedal Zelenskyj v pravidelnom príhovore. Ako dodal, „strategicky im to aj tak nepomôže“.

„Iba to naďalej dokazuje svetu, že Rusko je na ceste k porážke a pokúša sa zatiahnuť ešte niekoho iného medzi svojich komplicov v terore,“ uviedol ďalej ukrajinský prezident.

Ruská armáda na Ukrajine v uplynulých týždňoch vo zvýšenej miere útočila pomocou iránskych dronov Šáhid-136. Tieto zariadenia boli podľa ukrajinských predstaviteľov použité aj pri minulotýždňových útokoch na Kyjev. Teherán však popiera, že by tieto drony dodával Rusku.

V súvislosti s útokmi dronov v pondelok požiadal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba o zavedenie sankcií voči Iránu. Navrhol tiež prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom.

Zelenskyj sa v utorok nezaviazal, že tento návrh od Kulebu uskutoční, píše AFP. "Definitívne zabezpečíme primeranú medzinárodnú reakciu," podotkol v súvislosti s využívaním dronov.

7:00 Rusi pripúšťajú, že onedlho sa začne boj o mesto Cherson

Rusmi dosadený zástupca správcu Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Kirill Stremousov sa vyjadril, že vo veľmi blízkej budúcnosti sa začne boj o Cherson. „Civilným obyvateľom odporúčame, aby odišli z oblasti nadchádzajúcich tvrdých vojenských akcií, ak je to možné, aby sa nevystavovali zbytočnému riziku," uviedol Stremousov v utorok večer na komunikačnej platforme Telegram. Informuje o tom web The Guardian.

Nový veliteľ ruských ozbrojených síl na Ukrajine Sergej Surovikin v utorok oznámil, že z mesta Cherson evakuujú civilistov a vojenskú situáciu označil za „napätú". „Nepriateľ sa nepretržite pokúša napadať pozície ruskej armády," povedal Surovikin v prvom televíznom rozhovore od svojho vymenovania do funkcie v skoršej časti tohto mesiaca.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite