Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal ukrajinský ľud

.tasr .svet

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal „odvážny ľud Ukrajiny“​, zastúpený svojím prezidentom Volodymyrom Zelenským, zvolenými predstaviteľmi a občianskou spoločnosťou. Rozhodla o tom v stredu v Štrasburgu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP). Informuje o tom spravodajca TASR.

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal ukrajinský ľud Európsky parlament Sacharovova cena za slobodu myslenia 2022: vybraní finalisti

ďalšími kandidátmi na získanie ceny po užšom výbere boli väznený zakladateľ stránky WikiLeaks Julian Assange a takzvaná Komisia pravdy pracujúca na urovnaní občianskeho konfliktu v Kolumbii.

„Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú, a neurobíme to ani my,“ povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová po ohlásení tohoročného víťaza.

Metsolová pripomenula, že nevyprovokovaná útočná vojna Ruska proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské utrpenie a škody. Citovala pozíciu europarlamentu, podľa ktorej Ukrajinci bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách „proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu“.

Víťaza tohoročnej ceny navrhli tri politické frakcie EP – tou prvou bola ešte v septembri Európska ľudová strana (EPP) a s podobným návrhom neskôr prišli aj Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a tiež liberálna frakcia Obnovme Európu (RE).

V nominácii sa zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako aj úloha jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií vrátane Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie, Julije 'Tajry' Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Olexandry Matvijčukovej, právničky a predsedníčky Centra pre občianske slobody, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu okupovaného ukrajinského mesta Melitopol.

Slávnostné odovzdanie ocenenia je naplánované na 14. decembra, taktiež počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu. Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje každý rok Európsky parlament. Bola založená v roku 1988 na počesť jednotlivcov a organizácií obhajujúcich ľudské práva a základné slobody. Je pomenovaná na počesť sovietskeho fyzika a disidenta Andreja Sacharova a spája sa s ňou finančná odmena vo výške 50.000 eur.

Vlani udelil europarlament cenu väznenému ruskému opozičnému politikovi a protikorupčnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite