Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ovplyvňovanie volieb: metóda Donalda Trumpa, metóda Petra Pellegriniho

.marína Gálisová .názory

Je jeden malebný výraz „kostlivec v skrini“ — nepríjemné tajomstvo, ktoré možno vyjde a možno nevyjde najavo, ale že je tam, všetci tušíme.

Marína Gálisová

donald Trump má skríň s kostlivcami celú zásobu. Niektoré sa už otvorili, ďalšie sa otvárajú. Jedna z tých skríň je ale veľmi pozoruhodná, lebo v nej nie je kostlivec, ale striptérka. Pozoruhodná je dokonca ešte niečím, o čom asi Donald Trump netuší, lebo nemá prečo tušiť, a keby tušil, asi by sa čudoval: tú skriňu má spoločnú s Petrom Pellegrinim.

ako to? Vysvetlenie hneď nasleduje.

Donald Trump má aktuálne na krku viacero žalôb, veľkých významných, ale extra zaujímavá je práve žaloba za to, že v roku 2016 vyplatil striptérke Stormy Daniels 130 tisíc dolárov za mlčanie o svojom vzťahu s ňou. Veľmi neprávnicky, ale veľmi presne sa takýmto peniazom hovorí držhubné.

Donald Trump však nie je súdený za držhubné len tak, dôležitý je kontext. Obžalovali ho za pokus o ovplyvnenie volieb. Lebo tie peniaze vyplatil — cez právnika dal vyplatiť — dotyčnej Stormy Daniels pred voľbami. Aby sa voliči o jeho vzťahu s ňou nedozvedeli a aby táto informácia nespôsobila, že by ho nevolili. Teda ešte raz, problém je hlavne to, že sa vyplatením držhubného Trump pokúsil nakloniť voličov na svoju stranu. Pokúsil sa ovplyvniť priebeh volieb. Protizákonne. Samozrejme, výsledok procesu je vecou budúcnosti, ale fakt, že tento súdny proces prebieha, vypovedá o americkom vedomí zákonnosti dosť.

a teraz, čo to má s Petrom Pellegrinim? 

Toto: Peter Pellegrini podľa prepočtov Transparency International Slovensko prekročil limit prostriedkov povolený zákonom pre prezidentskú kampaň.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite