Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nasadenie ruských vojakov v Bielorusku je snahou o odvrátenie pozornosti

.tasr .svet

Oznámením, že 70 000 bieloruských vojakov bude súčasťou novej rusko-bieloruskej bojovej skupiny, sa Rusko snaží len o odvrátenie pozornosti. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

Nasadenie ruských vojakov v Bielorusku je snahou o odvrátenie pozornosti SITA/AP Photo, File

podľa spravodajskej služby britského rezortu je nepravdepodobné, že by Rusko skutočne vyslalo do Bieloruska vysoký počet vojakov, a snaží sa len presvedčiť Ukrajinu, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 14. októbra oznámil, že súčasťou rusko-bieloruskej bojovej skupiny bude 70 000 bieloruských a 15 000 ruských vojakov. O deň neskôr zverejnili bieloruské úrady zábery ruských vojakov prichádzajúcich do Bieloruska.

„Je nepravdepodobné, že by Rusko bolo schopné vytvoriť formácie pripravené na boj v takej veľkosti. Jeho vojská sú nasadené na Ukrajine. A bieloruská armáda si s najväčšou pravdepodobnosťou udržuje minimálne schopnosti na prevedenie komplexných operácií,“ uvádza britský rezort obrany.

„Spomínané oznámenie je pravdepodobne len pokusom o demonštráciu rusko-bieloruskej solidarity a o presvedčenie Ukrajiny, aby presmerovala svoje jednotky na ochranu severných hraníc,“ uzatvára ministerstvo.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite