Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruská anexia štyroch ukrajinských oblastí je nelegálna, uviedol generálny tajomník NATO

.sita .svet

Vojna na Ukrajine je podľa šéfa NATO v „kľúčovom momente“ a rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina anektovať viac územia predstavuje „najvážnejšiu eskaláciu“ od jej začiatku.

Ruská anexia štyroch ukrajinských oblastí je nelegálna, uviedol generálny tajomník NATO AP Photo/Olivier Matthys

generálny tajomník Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) Jens Stoltenberg odmietol ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí ako „nelegálnu a nelegitímnu“. Počas tlačového brífingu novinárom povedal, že je to „najväčší pokus o anexiu európskeho územia od druhej svetovej vojny“ a pseudoreferendá, ktoré sa na okupovaných územiach Ukrajiny uskutočnili, „boli skonštruované v Moskve a uvalené na Ukrajinu v úplnom rozpore s medzinárodným právom“.

Vojna na Ukrajine je podľa Stoltenberga v „kľúčovom momente“ a rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina anektovať viac územia predstavuje „najvážnejšiu eskaláciu“ od jej začiatku.

Na otázku, či by sa ukrajinské sily mali zdržať útokov na anektovanú Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Zaporižžskú oblasť, šéf NATO odpovedal, že sa „môžu brániť, môžu tiež pokračovať v oslobodzovaní územia“. Ústup by podľa neho znamenal „prijatie jadrového vydierania“.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite