Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krajiny EÚ neuznajú ruské pasy vydané na okupovaných územiach Ukrajiny

.tasr .svet

Rusko teraz na Ukrajine vydáva svoje pasy najmä obyvateľom okupovaných častí Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Krajiny EÚ neuznajú ruské pasy vydané na okupovaných územiach Ukrajiny SITA/AP Photo/Andrii Marienko Zábery z Chersonu, 6.9.2022

európska komisia (EK) v utorok okrem návrhu na sprísnenie vízového režimu pre občanov Ruska cestujúcich do krajín EÚ navrhla aj spoločný postup členských krajín EÚ k neuznávaniu ruských pasov vydaných v tých regiónoch Ukrajiny, ktoré nie sú kontrolované ústrednou vládou. Informuje spravodajca TASR v Bruseli.

Tento legislatívny návrh Komisie by mal po jeho prijatí Radou EÚ a Európskym parlamentom nahradiť doterajšie dobrovoľné opatrenia jednotlivých členských krajín EÚ, ktoré ich po prvý raz zaviedli v reakcii na ruskú anexiu Krymu v marci 2014. 

Komisia okrem toho potvrdila, že čoskoro predloží aj dodatočné usmernenia pre konzuláty členských štátov EÚ ohľadne vydávania víz pre občanov Ruskej federácie, vrátane vykonávania pozastavenia dohody o zjednodušení vízového režimu.

Zjednodušenie vízového režimu medzi EÚ a Ruskom nadobudlo účinnosť v júni 2007 a viedlo k uľahčeniu udeľovanie víz občanom Únie a Ruskej federácie na pobyty nepresahujúce 90 dní počas obdobia 180 dní. Ministri zahraničných vecí krajín EÚ minulý týždeň rozhodli o pozastavení platnosti dohody. Reagovali tak na pokračujúcu ruskú agresiu voči Ukrajine.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite