Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Holandsko zaznamenalo za uplynulý rok rekordný počet eutanázií

.tasr .svet

V Holandsku bolo v roku 2021 zaznamenaných viac úmrtí v dôsledku eutanázie ako kedykoľvek predtým. Celkový počet osôb, ktoré sa rozhodli pre tento úkon, vzrástol vlani o 10,5 percenta na 7666 prípadov.

Holandsko zaznamenalo za uplynulý rok rekordný počet eutanázií PRESSFOTO LESVZPOMINEK.CZ Les vzpomínek v Prahe, kam sa ukladajú urny s popolom. Sviečky možno zapáliť a uložiť na malé vodné jazierko.

podľa údajov zverejnených koncom marca Regionálnymi výbormi na preskúmanie eutanázie (RTE) úmrtia spôsobené asistovanou samovraždou tvorili vlani 4,5 percenta z celkového počtu úmrtí v krajine.

Podľa RTE v siedmich prípadoch zodpovedný lekár nekonal v súlade so šiestimi právnymi požiadavkami. Medzi tie patrí uistenie sa, že žiadateľ, pacient s neliečiteľnou chorobou, si svoju žiadosť dôkladne premyslel, rozhodol sa slobodne, a že trpí veľkými bolesťami bez primeranej perspektívy na úľavu.

V šiestich prípadoch bola povolená eutanázia osobám s pokročilou demenciou, všetky tieto prípady spĺňali požadované kritériá. Minulý rok boli zo strany RTE zmenené štyri aspekty kódexu pre lekárov, ktoré sa týkajú demencie, a to po rozhodnutí Najvyššieho súdu v prípade pacienta s ťažkou formou tejto choroby. Podľa tohto rozhodnutia lekári môžu najlepšie posúdiť, či pacient s pokročilou demenciou "neznesiteľne trpí", čo je jedna zo šiestich právnych požiadaviek na eutanáziu.

V roku 2021 lekári pomohli zomrieť ďalším 206 pacientom v skoršom štádiu demencie a 115 ľuďom s ťažkým psychiatrickým ochorením.

Prevažná väčšina ľudí žiadajúcich o asistovanú samovraždu mala rakovinu v terminálnom štádiu.

Koordinátor a predseda RTE Jeroen Recourt uviedol, že nárast žiadostí o eutanáziu bol o to pozoruhodnejší, že pandémia koronavírusu nezohrala pri tom žiadnu skutočnú úlohu. Podľa jeho vyjadrenia ochorenie covid-19 bolo v niekoľkých prípadoch označené ako ďalšia príčina utrpenia popri inom vážnom stave. To znamená, že v skutočnosti pandémia koronavírusu nemala žiaden vplyv na zvýšenie počtu prípadov eutanázie.

Holandsko bolo prvou krajinou na svete, ktorá legalizovala eutanáziu a samovraždu za asistencie lekára. Táto prax je oficiálne tolerovaná od roku 1985, prvý provizórny zákon bol prijatý v roku 1994 a plnohodnotný zákon o eutanázii prijal parlament v roku 2002.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite