Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčšia mokraď sveta je v plameňoch

.redakcia .svet

Brazília bojuje s ďalšou environmentálnou katastrofou: v Pantanale, najväčšom mokraďovom území na svete, vyčíňajú najhoršie požiare za posledné roky. Situácia v oblasti je kritická, varovala vo štvrtok vláda štátu Mato Grosso do Sul.

Najväčšia mokraď sveta je v plameňoch Eraldo Peres/AP/SITA Brazília má za sebou náročné leto, keď vypuklo množstvo lesnýh požiarov v amazonskom regióne.

rozsah požiarov je obrovský a postihli plochu takmer 50 000 hektárov, povedal Paulo Barbosa de Souza z Centra pre zvládanie rizík po prelete nad postihnutými oblasťami.

Podľa brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru (INPE) bolo od začiatku roka na satelitných snímkach Pantanalu identifikovaných 8 479 požiarov — najviac za uplynulých 12 rokov.  

Iba v októbri vypuklo 2 427 požiarov — vyše 20-krát viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Situácia bola horšia len v októbri 2002, keď bolo zaregistrovaných 2 761 požiarov.

Príčinou tohto stavu je podľa úradov sucho a trestná činnosť, pravdepodobne nezákonné vypaľovanie vegetácie. Rovnako ako v Amazónii aj v prípade Pantanalu je najväčšou hrozbou rozširovanie plôch pre pestovanie sóje a cukrovej trstiny a chov hovädzieho dobytka.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite