Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko čelilo na pôde Rady OSN kritike za zatknutia počas prostestov

.tasr .svet

Rusko sa snaží opätovne získať členstvo v Rade OSN pre ľudské práva, ktorého bolo nútené sa vzdať minulý rok po tom.

Rusko čelilo na pôde Rady OSN kritike za zatknutia počas prostestov SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

viac než 20.000 osôb bolo v Rusku od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu zatknutých za účasť na mierumilovných protestoch, vyhlásila expertka Organizácie spojených národov (OSN) Marijana Kacarovová počas diskusie o situácii v Rusku na pôde Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve.

Kacarovová ďalej uviedla, že proti zatknutým bolov Rusku vznesených 600 obvinení za „protivojnové aktivity.“ Pripomenula prípad Olega Orlova z ruskej mimovládnej neziskovej organizácie na ochranu ľudských práv Memorial, ktorá minulý rok získala Nobelovu cenu za mier. Orlov je jedným z obvinených a hrozí mu 15 rokov za mrežami.

Rada minulý rok vymenovala Kacarovovú za osobitnú vyslankyňu pre ľudské práva v Rusku, Moskva však jej mandát neuznáva a neumožňuje jej vstup do krajiny.

Ruská vláda Kacarovovej prejav, ktorý vo štvrtok predniesla rade, nekomentovala, za čo ju kritizovala nemecká ambasádorka Katharina Staschová. Pripomenula, že Rusko sa snaží opätovne získať členstvo v Rade OSN pre ľudské práva, ktorého bolo nútené sa vzdať minulý rok po tom, ako vojensky zaútočilo na Ukrajinu. „Ak mám byť úprimná, nemyslím si, že je Rusko už spôsobilé opätovne sa stať členom tejto rady,“ dodala Staschová.

Čína a Zimbabwe naopak kritizovali radu; podľa Číny je jej rady zasahovaním do vnútorných záležitostí Ruska.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite