Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zelenskyj pricestoval na neohlásenú návštevu Kanady

.tasr .svet

Do Kanady pricestoval zo Spojených štátov, kde sa stretol s predstaviteľmi Kongresu i americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Zelenskyj pricestoval na neohlásenú návštevu Kanady Justin Tang/The Canadian Press via AP

po návšteve Spojených štátov pricestoval v noci piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na neohlásenú návštevu Kanady, informuje TASR podľa agentúr AFP, DPA a AP. Kanadská vláda vo štvrtok večer miestneho času uviedla, že Zelenského prijme v hlavnom meste Ottawa kanadský premiér Justin Trudeau. Ukrajinský prezident tiež v piatok s prejavom vystúpi aj v tamojšom parlamente.

Zelenskyj do Kanady pricestoval zo Spojených štátov, kde sa stretol s predstaviteľmi Kongresu i americkým prezidentom Joeom Bidenom.  Ide o prvú návštevu Zelenského v Kanade o začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, pripomína AFP. Predtým v kanadskom parlamente vystúpil virtuálne.

Ukrajinského prezidenta bude aj počas návštevy sprevádzať manželka Olena Zelenská, píše DPA. Prijatím návštevy z Kyjeva chce krajina zdôrazniť pretrvávajúcu podporu pre Ukrajinu v obrannej vojne proti Rusku, uvádza sa vo vyhlásení vlády v Ottawe.

Kanada od začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine podľa vlastných údajov viac než 8,9 miliardy kanadských dolárov (6,2 miliardy eur); zhruba jednu pätinu z tejto sumy tvorí vojenská pomoc. Na Ukrajinu dodala Kanada okrem iného aj tanky typu Leopard 2, systémy protivzdušnej obrany, delostrelecké systémy, obrnené vozidlá a muníciu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite