Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František označil šírenie dezinformácií za jeden z hriechov žurnalistiky

.tasr .spoločnosť

Pápež tiež vyjadril nádej, že priestor dostanú hlasy mieru.

Pápež František označil šírenie dezinformácií za jeden z hriechov žurnalistiky sita/AP Photo/Gregorio Borgia

pápež František odsúdil v sobotu šírenie dezinformácií a nepravdivých správ v snahe ovplyvniť verejnú mienku, pričom uviedol, že ide o jeden z prehreškov žurnalistiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Dezinformácie sú prvým z hriechov, chýb – povedzme – žurnalistiky,“ uviedol František pre novinárov vo Vatikáne pri udeľovaní novinárskych cien.

Pápež pritom opäť použil slovo „hriechy“, keď vymenúval štyri neduhy médií, vyplýva podľa AFP z vatikánskeho prekladu Františkovho vyjadrenia.

„Dezinformácie - keď žurnalistika neinformuje alebo informuje zle - ohováranie, očierňovanie, ktoré sa líši od ohovárania a škodí a po štvrté... láska ku škandálom,“ uviedol František.

„Znepokojuje ma napríklad manipulácia tých, ktorí dokážu zaujímavo propagovať nepravdivé správy, aby nasmerovali verejnú mienku,“ povedal pápež. Zároveň vyzval na opätovné prevzatie zodpovednosti, a to predovšetkým v čase, keď sa Európa musí potýkať s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine.

Pápež tiež vyjadril nádej, že priestor dostanú „hlasy mieru“ a ľudia, ktorí sú odhodlaní ukončiť vojnu na Ukrajine i mnohé iné konflikty.

František (86) intenzívne komunikuje s médiami, odkedy sa v roku 2013 stal hlavou katolíckej cirkvi. Počas rozhovorov s médiami pritom pôsobí uvoľnene a zhovorčivo, čím sa podľa AFP výrazne líši od svojho predchodcu pápeža Benedikta XVI.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite