Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skončilo sa referendum o zmene ústavy, oficiálne výsledky vyhlásia v nedeľu ráno

.tasr .slovensko

Výsledky referenda budú podľa Ústavy SR platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bude rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

Skončilo sa referendum o zmene ústavy, oficiálne výsledky vyhlásia v nedeľu ráno SITA/Martin Medňanský

zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene Ústavy SR. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej (22. 1.) tlačovej konferencii o 9.00 h. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, na webe volbysr.sk.

Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Zabezpečiť to má zmena ústavy. 

Hlasovať v referende mohli aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia covid-19. O špeciálne hlasovanie požiadalo 176 voličov.

O hlasovanie poštou požiadalo rezort vnútra 75 voličov, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Hlasovalo 62 z nich. V rámci Slovenska požiadalo o hlasovanie poštou cez 700 ľudí. 

Referendum inicioval Smer-SD s ďalšími opozičnými stranami.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite