Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko dostalo od EÚ 41,9 milióna eur ako náhradu za pomoc Ukrajine

.sita .slovensko

Ako informovalo Ministerstvo obrany SR, tieto prostriedky rezort obrany použije na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR.

Slovensko dostalo od EÚ 41,9 milióna eur ako náhradu za pomoc Ukrajine WIKIPEDIA/EllsworthSK S-300 je séria protilietadlových a protiraketových raketových systémov dlhého doletu sovietskej a ruskej výroby.

„slovensko sa od začiatku ruskej invázie správa v súvislosti s pomocou poskytovanou Ukrajine zodpovedne a má jasné hodnotové ukotvenie, vďaka čomu je v očiach svojich spojencov spoľahlivým a konštruktívnym partnerom. Sme odhodlaní Ukrajine naďalej pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky a dopomôcť jej k oslobodeniu od rukách agresorov,“ uviedol poverený minister obrany Jaroslav Naď. 

Slovensko podľa neho už dostala koncom minulého roka z Európskeho mierového nástroja refundáciu v hodnote 40,2 milióna eur. Zároveň minister doplnil, že na úrovni Európskej únie aktuálne prebieha diskusia o postupe navýšenia celkového finančného stropu pre tento mimorozpočtový nástroj, a to v súvislosti s potrebou zaistenia ďalšej udržateľnej podpory Ukrajiny.

Od začiatku ruskej invázie venovala podľa rezortu obrany SR Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 miliónov eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 aj odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Ďalším projektom pomoci bolo darovanie 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré Slovensko postupne získa od Nemeckej spolkovej republiky 15 bojových tankov Leopard 2A4.

Európsky mierový nástroj vznikol v roku 2021 so zámerom posilniť bezpečnostné a obranné spôsobilosti členov Európskej únie (EÚ) aj jej partnerov a podporovať zachovanie mieru, medzinárodnej bezpečnosti a stability vo svete.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite