Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo s Ríšou zla? alebo Deputinizácia

.marína Gálisová .názory

Rusko je Ríša zla. Keď to kedysi za studenej vojny povedal Ronald Reagan, iba pomenoval skutočnosť. Dnes je Rusko tou Ríšou zla znovu. Ale prestalo ňou niekedy byť? A čo s ňou?

Marína Gálisová

každá krajina má traumy a krízy a jej podstata sa ukazuje v tom, na čo ich premieňa. Rusko má jedinečnú schopnosť premieňať svoje traumy a krízy na zlo obrátené proti sebe aj okolitému svetu.

Z krízy absolutistického cárizmu v Rusku nevznikla začiatkom 20. storočia ani konštitučná monarchia s parlamentom a obmedzenou mocou panovníka, ani čisto parlamentná demokracia. Z rôznych dôvodov, ale najmä z dôvodu nevyspelosti vznikla šialená diktatúra. Zožierala svojich ľudí a zdroje a hrozila svetu.

Z krízy tejto diktatúry koncom 20. storočia nevznikla liberálna demokracia, ale ihrisko oligarchov a pre bežných ľudí ďalšia kríza: divoké 90. roky, keď pocit, že nič nefunguje, tam nebol iba pocitom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite