Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odpovede na časté otázky v súvislosti s pádom vlády

.tasr .slovensko

V súvislosti s vyslovením nedôvery vláde Eduarda Hegera v NR SR sa objavuje viacero otázok, ktoré sa týkajú ďalšieho vývoja a postupu prezidentky Zuzany Čaputovej, ako aj v súvislosti s demisiou ministra financií.

Odpovede na časté otázky v súvislosti s pádom vlády SITA/Branislav Bibel

bezprostredne po páde vlády si prezidentka plní povinnosti, ktoré jej vyplývajú z Ústavy SR a chce urobiť všetko pre to, aby prispela k pokojnému prevedeniu krajiny k predčasným voľbám.

Najčastejšie otázky, ktoré pád vlády sprevádzali:

prečo prezidentka poverila dočasným výkonom vládnutia Eduarda Hegera?

Je povinnosťou prezidentky poveriť dočasným výkonom vládnutia tú istú vládu, ktorú odvolala v dôsledku vyslovenia nedôvery Národnou radou SR. Ako povinnosť toto prezidentke ukladá Ústava SR v článku 115, odsek 3. Následne však má prezidentka právo poveriť zostavením riadnej vlády niekoho iného. 

prečo je súčasťou dočasne poverenej vlády aj Igor Matovič?

V takejto dočasne poverenej vláde musia byť tí istí členovia, ktorí nimi boli v čase odvolania. Odňať poverenie konkrétnemu členovi takto dočasne poverenej vlády môže prezidentka iba na návrh predsedu vlády.

ak Igor Matovič podpísal demisiu, znamená to, že je jeho demisia platná napriek tomu, že si to neskôr rozmyslel?

Súčasťou riadneho podania demisie je aj jednoznačný a nespochybniteľný prejav vôle člena vlády podať demisiu. Z konania Igora Matoviča je zrejmé, že ústavnoprávnemu aktu podania demisie v tomto prípade chýbal prejav vôle podať demisiu. Tieto ústavné podmienky platného podania demisie sú potvrdené aj rozhodnutím Ústavného súdu SR vo veci Gaulieder. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite