Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Karas chce prevziať iniciatívu pri diskusii o ochrane ľudských práv, vrátane LGBTI+ ľudí

.sita .slovensko

Minister sa plánuje stretnúť s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, ktorí sa venujú téme LGBTI+

Karas chce prevziať iniciatívu pri diskusii o ochrane ľudských práv, vrátane LGBTI+ ľudí SITA/Branislav Bibel

minister spravodlivosti Viliam Karas podľa svojich slov chce, aby spoločnosť začala odstraňovať bariéry, ktoré nezmyselne či nedôvodne komplikujú život ľuďom, ktorí si len chcú byť navzájom blízki. Plánuje sa preto v čo najkratšom čase stretnúť s predstaviteľmi občianskej spoločnosti, ktorí sa dlhodobo venujú téme LGBTI+ z viacerých názorových spektier. „Verím, že sa nám podarí spoločne identifikovať v dohľadnom čase opatrenia, ktoré by mohli tento dialóg posunúť dopredu. Štát sa totiž má starať o ľudí a nie do ľudí. Prakticky môže ísť o témy občianskeho práva, ale aj iných nadrezortných oblasti ako zdravotníctvo, právo sociálneho zabezpečenia a podobne,“ dodal Karas.

Minister v súvislosti s neschválením návrhu zákona skupiny poslancov upravujúcich niektoré práva LGBTI+ ľudí ponúkol predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi prevzatie iniciatívy pri koordinácii diskusie o ochrane ľudských práv v našej krajine vrátane LGBTI+ ľudí. Podčiarkol, že si uvedomuje závažnosť argumentácie z oboch strán názorového spektra. „Čo ma ale mrzí je radikalizácia komunikácie a postojov, ktoré vedú až k nenávistným prejavom, potierajú akúkoľvek bazálnu úctu, a nerešpektujú právo na iný názor. Takto nedosahujeme potrebné vzájomné porozumenie, len prehlbujeme rozdelenie a napätie v spoločnosti,“ domnieva sa šéf rezortu spravodlivosti. Zároveň dodal, že si nemyslí, že akékoľvek, z právneho hľadiska aj prepracované technické riešenie, samo o sebe toto napätie odstráni. Myslí si však, že naša spoločnosť si nemôže dovoliť odmietnuť viesť úprimný a konštruktívny dialóg o týchto témach.

Tému ľudskej dôstojnosti netreba podľa Karasa opomínať ani v iných oblastiach. „Ako minister i ako človek veľmi citlivo vnímam ohrozenie práv utečencov (ukrajinské ženy a deti), migrantov, marginalizovaných skupín (právo na prístup k vzdelaniu). Je to tiež téma ochrany dôstojnosť ľudí na okraji spoločnosti (vrátane väzňov), ale aj ochrana slobody svedomia a vierovyznania,“ vymenoval minister a dodal že takouto témou je aj ochrana života nenarodených detí, kde má spoločnosť vážny dlh v efektívnej pomoci matkám v krízových situáciách.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite