Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko v noci zaútočilo dronmi na dve energetické zariadenia
  • V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10.000 ľudí 
  • V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii 
  • Porošenko: Neverte Putinovi, keď hovorí, že nezaútočí na Charkov
  • Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania
  • Útok na Kryme zničil tri stíhačky a palivové zariadenie

15:00 Nezávislé médiá potvrdili úmrtie viac ako 52-tisíc ruských vojakov 

Ruské nezávislé médium Mediazona a ruská služba BBC potvrdili totožnosť 52 789 ruských vojakov, ktorí zomreli počas vojny na Ukrajine. Od konca apríla, keď Mediazova zverejnila zoznam naposledy, sa tento počet zvýšil o zhruba 1 100 ľudí. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Spomenuté médiá upozorňujú, že v skutočnosti je počet zabitých ruských vojakov pravdepodobne výrazne vyšší. Mená mŕtvych médiá totiž zistili z otvorených zdrojov, ako sú nekrológy, príspevky na sociálnych sieťach od príbuzných, správy regionálnych médií či vyhlásenia miestnych úradov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu vo februári 2022 zomrelo viac ako 3 400 ruských dôstojníkov. Z nich 403 malo hodnosť podplukovníka alebo vyššiu.

12:30 Rusko stratilo vo vojne už viac ako 491-tisíc vojakov

Rusko prišlo na Ukrajine podľa Kyjiva za uplynulých 24 hodín o 1 210 vojakov. Straty Moskvy na personále od začiatku invázie sa tak dostali na úroveň 491 080. Informoval o tom generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, píše web Ukrajinská pravda.

Rusko v priebehu uplynulého dňa prišlo aj o 13 tankov, 43 obrnených bojových vozidiel pechoty, 36 delostreleckých systémov, jedno lietadlo, jeden systém protivzdušnej obrany, 35 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, tri strely s plochou dráhou letu, 65 vozidiel a cisterien a šesť kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

Celkovo ruské straty na technike podľa Ukrajiny rátajú už 7 560 tankov, 14 595 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 639 delostreleckých systémov, 354 lietadiel, 801 systémov protivzdušnej obrany, 10 108 strategických a taktických bezpilotných lietadiel, 2 203 striel s plochou dráhou letu, 17 169 vozidiel a cisterien a 2 075 kusov špeciálnych vozidiel alebo iného vybavenia.

12:00 Rusko v noci zaútočilo dronmi na dve energetické zariadenia

Ruské sily v noci na sobotu zaútočili dronmi na dve energetické zariadenia na Ukrajine. Oznámila to štátna energetická spoločnosť Ukrenerho, ale rozsah škôd v zariadeniach nepriblížila. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Jedno zo zariadení, ktoré sa ocitli pod útokom, sa podľa tamojšieho gubernátora Filipa Pronina nachádza v Poltavskej oblasti. Lokalitu druhého zariadenia nezverejnili.

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v sobotu informoval, že protivzdušná obrana v noci zostrelila všetkých 13 bezpilotných lietadiel typu Šáhid, ktorými útočilo Rusko.

10:30 V dôsledku bojov v Charkovskej oblasti evakuovali už 10.000 ľudí 

Takmer 10.000 ľudí bolo prinútených opustiť svoje domovy v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny po pozemnom útoku ruských jednotiek, uviedol v sobotu tamojší gubernátor Oleh Synehubov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkovo bolo evakuovaných 9907 ľudí,“ spresnil gubernátor. K spusteniu ruského pozemného útoku v pohraničnej Charkovskej oblasti došlo pred vyše týždňom a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že môže ísť iba o prvú vlnu rozsiahlejšej ofenzívy.

Obyvatelia Charkovskej oblasti utekajú pred ruskými vojakmi, ktorým sa podarilo postúpiť o päť až desať kilometrov pozdĺž severovýchodnej hranice, kým ich zastavili ukrajinské sily. 

Charkiv, 18. 5. 2024.sita/AP Photo/Evgeniy MaloletkaCharkiv, 18. 5. 2024.

Synehubov ďalej dodal, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo odraziť v noci na sobotu dva pokusy o prienik. Situácia je podľa neho pod kontrolou, kým obrancovia v určitých oblastiach vykonávajú útočné a prieskumné operácie.

Moskva útočí na niekoľko obcí v oblasti vrátane mesta Vovčansk, ktoré sa nachádza len päť kilometrov od hraníc, pripomína AFP. „V oblasti mesta Vovčansk si ukrajinské jednotky posilňujú obranu,“ povedal Synehubov.

Ruský prezident Vladimir Putin počas svojej piatkovej návštevy Číny označil ofenzívu v Charkovskej oblasti za odpoveď na ukrajinské ostreľovanie ruských pohraničných oblastí.

9:30 V ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti bol letecký poplach, došlo k explózii 

K leteckému poplachu a následnej explózii došlo v sobotu skoro ráno v ruskej pohraničnej Belgorodskej oblasti, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Gubernátor Belgorodskej oblasti, ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou, Viačeslav Gladkov, na platforme Telegram vyzval tamojších obyvateľov, aby sa podľa možnosti presunuli do bezpečia, píše ruská štátna tlačová agentúra TASS. Informácie o prípadných obetiach či materiálnych škodách neboli bezprostredne známe.

Aj v blízkosti vojenskej akadémie v Petrohrade došlo k výbuchu, informovali v piatok večer ruské médiá. Zranenia pri výbuchu utrpelo sedem osôb, dodal kanál Baza na platforme Telegram, ktorý sa považuje za prepojený na bezpečnostné zložky.

Ukrajinské médiá podľa agentúry AFP uviedli, že šlo o útok s použitím bezpilotných lietadiel

Predovšetkým ruské pohraničné oblasti sú pravidelne terčom ostreľovania z Ukrajiny v reakcii na vojenskú inváziu Moskvy. Kyjev v posledných týždňoch vystupňoval svoje dronové útoky na Rusko, pričom sa zameriava najmä na lokality s energetickou infraštruktúrou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého krajina sa v boji proti ruskej agresii spolieha na vojenskú podporu Západu, nalieha na spojencov, aby urýchlili dodávky zbraní ukrajinskej armáde. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 17. 5. 2024:

20:30 Porošenko: Neverte Putinovi, keď hovorí, že nezaútočí na Charkov

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko povedal, že nikto by nemal veriť Vladimirovi Putinovi, ktorý povedal, že neplánuje dobyť mesto Charkov. Šéf Kremľa v piatok vyhlásil, že cieľom ruskej ofenzívy v ukrajinskej Charkovskej oblasti je akurát vytvoriť nárazníkovú zónu.

„Ruský vodca nemá momentálne príležitosť dobyť Charkov kvôli ukrajinským obranným silám,“ povedal Porošenko. Tvrdí, že vo štvrtok navštívil mesto Vovčansk, ktoré sa pre tvrdé ruské útoky zmenilo na „peklo“ s prázdnymi domami bez ľudí.

„Neverte Putinovi. Nebojte sa Putina. Môžem potvrdiť, že naša stratégia bude nasledovná - Ukrajina zvíťazí a Rusko nepochybne prehrá,“ skonštatoval Porošenko podľa webu news.sky.com.

20:00 Putin podľa analytikov predstiera záujem o mierové rokovania

Ruský vodca Vladimir Putin využil stretnutie s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom na „propagáciu naratívu Kremľa predstierajúceho záujem o mierové rokovania“. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Dvojica vo štvrtok podpísala spoločné vyhlásenie, v ktorom sa zmieňuje o ruskej podpore navrhovanému čínskemu mierovému plánu a o možných budúcich rokovaniach o ukončení vojny na Ukrajine pod vedením Pekingu. Vo vyhlásení uviedli, že obe krajiny podporujú „udržateľné riešenie ukrajinskej krízy“.

Podľa analytikov Kremeľ „naďalej využíva akékoľvek výzvy na mierové rokovania na predstieranie záujmu o rokovania“ v nádeji, že podkope západnú podporu Ukrajine. Moskva tiež dúfa, že Západ prinúti Ukrajinu k rokovaniam s Ruskom, v rámci ktorých Kyjiv akceptuje ústupky v otázkach ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, dodal ISW.

15:30 Zelenskyj podpísal zákon, ktorý službu v armáde umožní aj vybraným odsúdencom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje z webovej stránky ukrajinského parlamentu, uvádza TASR.

Okrem zákona „o zavedení inštitútu podmienečného prepustenia osôb z výkonu trestu za ich priamu účasť na obrane krajiny, ochrane jej nezávislosti a územnej celistvosti“ Zelenskyj podpísal i zákon, ktorým sa zvyšujú pokuty pre osoby nedodržiavajúce pravidlá mobilizácie do ozbrojených síl.

Pokuta sa teraz môže pohybovať od 17.000 do 25.500 hrivien (približne 400 až 600 eur). Za nezaplatenie pokuty budú môcť úrady odpísať prostriedky z účtov alebo zhabať majetok, prípadne uplatniť aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Zelenskyj v polovici apríla podpísal nový zákon o mobilizácii. Zaväzuje mužov podliehajúcich brannej povinnosti - teda vo veku od 18 do 60 rokov -, aby do 60 dní aktualizovali svoje údaje na vojenských správach, zvyšuje platy dobrovoľníkom a sprísňuje tresty za vyhýbanie sa povolaniu do armády, poznamenala agentúra Reuters.

V zákone sa tiež stanovuje, že výnimku z mobilizácie dostane len 50 percent štátnych zamestnancov, a nie 100 percent ako doteraz. Od mobilizácie sú plne oslobodení len štátni zamestnanci na najvyšších postoch. V evidencii budú aj zamestnanci bezpečnostných zložiek vo výslužbe.

Nový zákon tiež ruší kategórie obmedzenej spôsobilosti pre vojenskú službu. Po novom budú na Ukrajine len dve kategórie: spôsobilí a nespôsobilí na vojenskú službu. Tí, ktorí sú v súčasnosti nespôsobilí, sa musia do deviatich mesiacov podrobiť novej lekárskej prehliadke, aby potvrdili alebo zmenili ich zaradenie. 

Bezprostredne po vpáde ruských vojsk do krajiny 24. februára 2022 narukovalo mnoho Ukrajincov do armády dobrovoľne. Ale po dvoch rokoch vojny sa pred vojenskými strediskami už rady netvoria a mnoho mužov sa bojom skôr snaží vyhnúť, napísala agentúra Reuters.

 Ani jedna strana konfliktu oficiálne svoje vojenské straty nezverejňuje, odhady však hovoria o vysokých stratách na oboch stranách frontovej línie.

14:00 Útok na Kryme zničil tri stíhačky a palivové zariadenie

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok, napísala agentúra Reuters.

Satelitné snímky vyhotovené vo štvrtok ukázali, že na základni boli zničené tri stíhačky – dve MiG-31 a jedna Su-27, informovala spoločnosť Maxar. Dodala, že jedna stíhačka MiG-29 sa zdala byť poškodená.

SITA/Maxar Technologies via AP

SITA/Maxar Technologies via AP

Ukrajina sa k útoku na leteckú základňu na Kryme verejne neprihlásila. Kyjev však čoraz častejšie podniká dronové a raketové útoky proti strategickým cieľom ďaleko za frontovou líniou.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že jeho protivzdušná obrana zachytila päť rakiet dlhého doletu ATACMS, ktorými Ukrajina útočila na Krym. V stredu informovalo o zostrelení desiatich striel ATACMS. Ani pri jednom z útokov nehlásila Moskva žiadne škody na vojenských zariadeniach, pripomína Reuters.

14:00 Armáda prvýkrát od začiatku vojny nehlási nedostatok delostreleckej munície

Prvýkrát od začiatku totálnej ruskej invázie na Ukrajinu nijaká ukrajinská brigáda nehlási nedostatok delostreleckých granátov. Ako informuje web Kyiv Independent, povedal to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Počas zimných mesiacov ukrajinské ozbrojené sily trpeli kritickým nedostatkom delostreleckých granátov, z veľkej časti pre meškanie americkej vojenskej pomoci. V januári minister obrany Rustem Umerov povedal, že Ukrajina nie je schopná vystreliť viac ako 2-tisíc granátov denne, čo bola zhruba tretina v porovnaní s tým, koľko granátov denne vystrelili Rusi.

Česká iniciatíva na nákup delostreleckých granátov pre Ukrajinu identifikovala 500-tisíc kusov 155-milimetrovej munície a 300-tisíc delostreleckých granátov ráže 122 milimetrov mimo Európy, ktoré je možné kúpiť a poslať na Ukrajinu. Zelenskyj však uviedol, že pokrok v obstarávaní delostreleckých granátov sa dosiahol ešte pred začatím tejto iniciatívy.

9:20 Sevastopoľ skončil po útoku dronmi bez elektriny

Rozsiahly ukrajinský útok dronmi na okupovaný polostrov Krym spôsobil výpadok elektriny v meste Sevastopoľ, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev povedal, že útok poškodil elektráreň v meste a obnovenie dodávok energie môže trvať aj deň. Zároveň oznámil, že školy v meste budú dočasne zatvorené.

Už skôr ukrajinské útoky podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Maxar Technologies, poškodili sklad paliva na leteckej základni Belbek pri Sevastopoli.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že protivzdušná obrana nad Krymom zničila 51 ukrajinských bezpilotných lietadiel, ďalších 44 nad Krasnodarským krajom a šesť nad Belgorodskou oblasťou. Ruské lietadlá a lode podľa rezortu tiež v Čiernom mori zničili šesť námorných dronov.

Útoky dronmi značia úsilie Kyjiva o spätný úder počas novej ofenzívy Moskvy na severovýchode Ukrajiny. Ruská ofenzíva v Charkivskej oblasti vytvára ďalší tlak na ukrajinské sily čeliace personálnej aj zbrojnej presile v čase, keď čakajú na omeškané dodávky zbraní a munície od západných partnerov.

8:00 Padlo ďalších 1 410 ruských vojakov

Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 410 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 489 870 ľudí, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 18 tankov, 14 obrnených bojových vozidiel pechoty, 38 delostreleckých systémov, jeden raketomet, dve lietadlá a jeden vrtuľník.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 547 tankov, 14 552 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 603 delostreleckých systémov, 1 071 raketometov, 353 lietadiel a 326 vrtuľníkov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite