Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odklad zavedenia súdnej mapy zahŕňa zmeny, ktoré sú proti cieľom reformy, hovori Kolíková

.sita .slovensko

Podľa exministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej odklad nezahŕňa len presunutie o päť mesiacov, ale vytvára skupinu sudcov, ktorí budú môcť prejsť na správne súdy bez toho, aby prešli cez sudcovskú previerku.

Odklad zavedenia súdnej mapy zahŕňa zmeny, ktoré sú proti cieľom reformy, hovori Kolíková SITA/Diana Černáková

päťmesačný odklad implementácie súdnej mapy v sebe zahŕňa obsahové zmeny, ktoré su proti niektorým cieľom reformy, osobitne proti tomu, čo má protikorupčný náboj a súvisí s otázkou zriadenia správnych súdov. Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) to dnes uviedla pre médiá. Podľa Kolíkovej odklad nezahŕňa len presunutie o päť mesiacov, ale vytvára skupinu sudcov, ktorí budú môcť prejsť na správne súdy bez toho, aby prešli cez sudcovskú previerku. Sudcovská previerka nastavuje zrkadlo justícii, a to by podľa Kolíkovej mala nastavovať všetkým. „Keď ju zniesli sudcovia najvyššieho súdu, tak o to menej chápem, prečo sudcovia krajského súdu nemôžu zniesť, že pôjdu na správny súd," dodala poslankyňa.

Mária Kolíková spomenula i druhý nástroj, ku ktorému má výhrady. „Ide o opätovné zavedenie pridelenia sudcu na iný súd. Keď sa sudca pridelí bez výberového konania, ide bez previerky a súdi na inom súde. Znamená to, že sa tým obchádza výberové konanie aj na iných súdoch," povedala exministerka spravodlivosti. Kolíková dodala, že k novele má pripravený aj pozmeňujúci návrh. Tvrdí, že z viacerými obsahovými zmenami v reforme nesúhlasí. Ďalej sa zdôverila, že si slovenskú justíciu váži, ale podľa jej slov v nej figurujú aj takí, ktorí si nezaslúžia, aby v justícii pokračovali ďalej.

Vláda v stredu 19. októbra na online rokovaní schválila posun termínu implementácie reformy súdnej mapy z 1. januára 2023 na 1. júna 2023. Vytvorenie dodatočného časového priestoru je podľa ministra spravodlivosti Viliama Karasa nevyhnutná na lepšiu prípravu reformy a zníženie rizík, ktoré by mohli ohroziť dobré ciele reformy. Súčasný stav personálnych a organizačno-technických príprav objektívne nie je v takom stave, aby mohla byť v januári spustená. Ide o základné právo ľudí na efektívny prístup k súdnej ochrane. Súdna mapa je jedným z najväčších zásahov do fungovania súdov v modernej histórii Slovenska.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite