Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poslanci vyjadrili ľútosť nad transportami Židov a prosia o odpustenie

.sita .slovensko

Za deportáciu každej osoby zaplatil vtedajší štát nacistickému Nemecku 500 ríšskych mariek.

Poslanci vyjadrili ľútosť nad transportami Židov a prosia o odpustenie SITA/Branislav Bibel

poslanci Národnej rady SR prosia o odpustenie príbuzných a potomkov obetí transportov Židov zo Slovenska. Urobili tak v prijatom uznesení k vyhláseniu k 80. výročiu začatia deportácií Židov zo Slovenska. Vyhlásenie podporilo 87 poslancov z 88 prítomných, jeden poslanec nehlasoval. Drvivá väčšina opozície na hlasovaní nebola prítomná.

V uznesení parlamentu sa píše, že za zvlášť odsúdeniahodné sa považujú násilné deportácie občanov židovského pôvodu z územia vtedajšej Slovenskej republiky od 25. marca 1942 do 20. októbra 1942. Ďalšia vlna deportácii prebiehala od septembra 1944 do konca marca 1945. Po tom, ako štát obral vlastných občanov o majetok a zbavil ich občianskych a ľudských práv, pristúpil v uvedenom období k ich deportáciám do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov. Drvivá väčšina deportovaných bola v týchto táboroch zavraždená alebo v nich zahynula v dôsledku útrap. Za deportáciu každej osoby zaplatil vtedajší štát nacistickému Nemecku 500 ríšskych mariek.

„Konanie vtedajšej moci odsudzujeme a vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad tragédiou, ktorá zasiahla nevinné obete. Dnes, v čase smutného 80. výročia vypravenia prvého transportu do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov, si spytujeme svedomie a vyjadrujeme ľútosť nad zločinmi, ktoré boli spáchané vtedajšou štátnou mocou na našich židovských spoluobčanoch. Prosíme tiež o odpustenie všetkých, ktorí prežili, ako aj príbuzných a potomkov obetí,“ uvádza sa v uznesení parlamentu.

Rokovanie pléna sa dnes po odhlasovaní uznesenia k deportáciám skončilo. Schôdza bude pokračovať na budúci týždeň v stredu 30. marca.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.  

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite