Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Slovensku sa začali 11. parlamentné voľby od Nežnej revolúcie

.sita .slovensko

Voliči budú v dnešných voľbách voliť v 5 996 okrskoch, ktoré zodpovedajú aj počtu volebných miestností.

Na Slovensku sa začali 11. parlamentné voľby od Nežnej revolúcie SITA/Martin Medňanský

na Slovensku sa dnes o 7:00 začali 11. parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Rozhodnúť o zložení parlamentu môže približne 4,3 milióna voličov. Volebné miestnosti budú v prípade bezproblémového hlasovania otvorené do 22:00. V tohtoročných parlamentných voľbách kandiduje celkovo 24 politických strán a hnutí a jedna koalícia.

Voliči budú v dnešných voľbách voliť v 5 996 okrskoch, ktoré zodpovedajú aj počtu volebných miestností. Žiadny z okrskov v piatok 29. septembra nehlásil štátnej volebnej komisii zámer otvoriť volebné miestnosti skôr ako o 7:00. Voličov informovali o konaní volieb obce, ktoré do každej domácnosti doručili oznámenie o čase, mieste a spôsobe hlasovania. Voliť sa dá aj mimo trvalého bydliska, na hlasovanie v ľubovoľnej volebnej miestnosti si bolo treba vopred vybaviť hlasovací preukaz. Osobne či prostredníctvom splnomocnenej osoby oň mohli občania požiadať do piatka 29. septembra.

Hlasovať o budúcom zložení parlamentu mohli aj občania SR s trvalým pobytom v zahraničí a tí občania SR, ktorí sú v čase volieb v zahraničí. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo takmer 73-tisíc Slovákov, odvolilo ich nakoniec 58 779. V tejto súvislosti je zriadených 18 osobitných volebných okrskov pre voľbu poštou.

Ako pre médiá potvrdila šéfka odboru volieb a referenda rezortu vnútra Eva Chmelová, ministerstvo momentálne nemá avizovaný žiaden problém, pre ktorý by sa nejaká z 5 996 miestností nemala otvoriť. „Zároveň v tomto okamihu aj 18 okrskových volebných komisii pre voľbu poštou preberá od ministerstva vnútra návratné obálky,“ uviedla Chmelová. Ako ďalej povedala, o 9:00 začne zasadať Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tá sa bude zaoberať aj prípadnými podnetmi na porušenie moratória.

Chmelová tiež pripomenula, že voliči, ktorí sa nemôžu dostaviť do volebných miestností, môžu ešte stále požiadať o prenosnú volebnú schránku. „Dnes ju však musia žiadať v príslušnej okrskovej volebnej komisii. Buď telefonicky alebo prostredníctvom blízkej osoby,“ dodala Chmelová.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite