Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Brusel a nula utečencov

.andrej Bán .názory

Dobre, odhoďme nabok politickú korektnosť. Otázka, ktorú si myslia, no nevyslovia, aj Sulík či Fico znie: odstránime hrozbu terorizmu, ak zavrieme hranice Európy pred migrantmi?

Andrej Bán

v prvom rade patrí sústrasť Belgicku.

Hnev, rozhorčenie, strach. A poukazovanie na zlyhanie multikulturalizmu či podceňovanie vážnej hrozby džihádizmu v Európe: to všetko je v "prvej vlne" komentárov pochopiteľné. Bolo to tak po Paríži, je to tak teraz a bude to, žiaľ, aj nabudúce. Kdekoľvek sa tak stane. Pretože zlo terorizmu nemožno úplne vykynožiť, akokoľvek sa budeme usilovať. Stanice, letiská, metrá a iné miesta hromadného výskytu ľudí sa nedajú stopercentne chrániť pred šialencami s výbušninami. Izrael o tom vie svoje.

Teraz, keď sa zhlboka nadýchneme a vydýchneme, ide o iné. Je jedno, či budú medzi páchateľmi z Bruselu žiadatelia o azyl, ktorí prišli vlani do EÚ. Faktom je, a v tom majú Sulík aj Fico pravdu, že v obrovskej mase neidentifikovaných ľudí sú nesporne džihádisti alebo aspoň sympatizanti radikálneho islamu. To hovorí nielen Interpol a nemecké spravodajské služby.

„Do Sýrie išli v uplynulých rokoch bojovať tisíce ľudí, iba z Belgicka ich bolo päťsto: a mali belgické občianstvo a pas. Títo ľudia, hlavná línia teroristov v Európe, skutočne nijako nesúvisia s aktuálnou utečeneckou vlnou.“

Zároveň fakt, že absolútna väčšina migrantov práve uteká pred džihádistami, nám príliš nepomôže. Naozaj stačí, ak je medzi miliónom desať ľudí schopných a ochotných zabiť desiatky nevinných ľudí. Znamená to ale, že musíme všetkých migrantov (moslimov) brať ako zdroj ohrozenia na princípe kolektívnej viny? Určite nie! A azda nikto nečaká od autora tohto článku, že čosi také bude tvrdiť. Je nevyhnutná identifikácia, ani tá ale nevylúči hrozbu džihádizmu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite