Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Horské dráhy majú pôvod v železniciach. Prečo si ich niektorí užívajú a iným je na nich nevoľno?

Horské dráhy majú pôvod v železniciach. Prečo si ich niektorí užívajú a iným je na nich nevoľno?

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .fenomén 27.06.2025

Z vagóna sa navôkol rozlieha krik, ktorý sa snaží prehlušiť hudbu rinúcu sa z reproduktorov. Skladby z rôznych kolotočov sa miešajú s ľudským výskotom, hovorom a vytvárajú kakofóniu trhov a jarmokov. Tá je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou leta.

Labubu: Novodobý mončičák, ktorý sa stal globálnym fenoménom

Labubu: Novodobý mončičák, ktorý sa stal globálnym fenoménom

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle 22.06.2025

Labubu sú plyšové hračky, ktoré spôsobili na sociálnych sieťach ošiaľ. Ľudia si ich čoraz častejšie vešajú na kabelky a batohy. Niektorí neváhajú investovať do exkluzívnejších kúskov aj tisíce eur.

Gillette: Ako tupá britva inšpirovala najznámejšiu značku holenia na svete

Gillette: Ako tupá britva inšpirovala najznámejšiu značku holenia na svete

.bibiána Kristína Danitová .lifestyle .lifestyle 20.06.2025

Muži si odnepamäti potrpeli na úpravu fúzov a brady. Holenie či pristrihávanie bolo ich osobným rituálom. Ten po stáročia prechádzal vývojom. Ostré kamene – pazúriky – nahradili modernejšie nástroje: britvy, žiletky a holiace strojčeky. S touto pánskou úpravou vzhľadu sa kľúčovo spája značka Gillette.

Každý správny muž má vo vrecku nôž: Je to pravda?

Každý správny muž má vo vrecku nôž: Je to pravda?

.marian Jaslovský .lifestyle .lifestyle 20.06.2025

Samozrejme, takto by som to nezovšeobecnil, pretože zaručene existujú super chlapi aj bez noža vo vrecku, ale ak si niekto zvykol nosiť vo vrecku alebo v taške nožík, určite neoľutoval, pretože tento nástroj pomáha pri každodenných situáciách veľmi výdatne. Mať nôž poruke a pomôcť bleskurýchle pri nejakom probléme namiesto zúfalého hrabania sa v batohu má svoje výhody.

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.06.2025

Pestrofarebné cukrovinky, ktoré neoddeliteľne patria k nášmu detstvu. Sú malé, v apartnej hranatej krabičke a vždy naporúdzi. Na povrchu chrumkavé, vo vnútri vláčne a čokoládové. Ikonické cukríky prvej republiky a Československa. Každý ich pozná pod jedným menom – lentilky.

Dobré jedlo: Nákyp nákypov

Dobré jedlo: Nákyp nákypov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.06.2025

Rozdelil našu spoločnosť viac ako nástup sociálnych sietí či celosvetového očarenia narcistickými klaunmi. Už len keď ho niekto spomenie, polovica tvárí zbledne, polovica sa zasníva. Nikdy nič medzi tým. Téma, pri ktorej je nutné sa okamžite vyhraniť: ryžový nákyp.

Chutný svet starých kuchárskych kníh

Chutný svet starých kuchárskych kníh

.marián Jaslovský .lifestyle .jedlo 06.06.2025

Tento rok má Magdalena Dobromila Rettigová (1785 – 1845) hneď dve okrúhle výročia, narodenia aj úmrtia. Ak túto milú paniu nepoznáte, je to autorka jednej z najvydávanejších kníh vydaných v češtine: Domácí kuchařka (1826) vyšla v desiatkach vydaní a dá sa kúpiť doteraz.

Dobré jedlo: Octíček

Dobré jedlo: Octíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.06.2025

Máme pred sebou chrumkavý listový šalát, na ňom spôsobne nakrájané paradajky, prúžky cibuľky či kolieska uhorky alebo papriky. Všetko sa to vyvaľuje v ligotavom kúpeli, ktorý kompozícii dáva jemný zlatistý nádych. Na celom svete ho volajú po francúzsky – vinaigrette.

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda)

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda)

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.05.2025

Najlepšie veci vznikajú pri spolupráci. Keď si za jeden stôl sadne talianska a francúzska kuchyňa alebo si aspoň začnú pri tom kuchynskom stole pomáhať, vznikne jednoducho báseň. Tá dnešná bude o lete a volá sa bagna cauda (čítame baňa kauda).

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.05.2025

Pravidelne ju nachádzame v rôznych receptoch, podlieva sa ňou, nechávajú sa ňou nasiaknuť piškóty. V dvoch celosvetovo známych klasikách by dokonca nemala chýbať, inak je to hriech. To, čo pre Portugalsko znamená portské, pre Taliansko je marsala.