Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Dobré jedlo: Stredovek neskončil

Dobré jedlo: Stredovek neskončil

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.10.2023

Pre toho, kto smúti za grilovacou sezónou a straší svojich blízkych, že v grilovaní bude napriek počasiu pokračovať aj na zazimovanej terase, máme dobrú správu. Existuje nástroj, ktorý ho pri tom dokáže poriadne zahriať: je ním flambadou (čítame flambadú).

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

Všetko dobré, cestoviny! (+ výber z rubriky Dobré jedlo)

.marian Jaslovský .jozef Koleják .lifestyle 25.10.2023

Dnes si pripomíname medzinárodný deň cestovín, ktorý vznikol v roku 1995 na kongrese, ktorý sa konal v Ríme za účasti viac ako 40 výrobcov z celého sveta. Založili na ňom International Pasta Organisation.

Dobré jedlo: Škriatok z Bangoru

Dobré jedlo: Škriatok z Bangoru

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.10.2023

Čiernohnedé nevábne kúsky. Polihujú si na podnose a nenápadne vyčkávajú na svoju obeť. Kto ich pozná, siaha rovno po nich. Dobre vie, že ho čaká šialená jazda na chrbte trstinového cukru a horkej čokolády. Všade ich poznajú ako brownies.

Pepper X je podľa Guinessovej knihy rekordov nová najštipľavejšia paprika na svete

Pepper X je podľa Guinessovej knihy rekordov nová najštipľavejšia paprika na svete

.marian Jaslovský .lifestyle 17.10.2023

Ed Currie, expert na chilli, ktorý vypestoval Pepper X, prekonal rekord v najštipľavejšej paprike na svete už pred desiatimi rokmi s dobre známou Carolinou Reaper.

Dobrý nápoj: Pena benátskych dní

Dobrý nápoj: Pena benátskych dní

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.10.2023

Možno ho niekto kútikom oka postrehol, niekto si ho možno už aj znalecky objednáva, keď sa kochá krásou mesta s gondolami. Nenápadný nápoj, ktorý sa potuluje po kaviarenských a obedových stoloch v Benátsku a vzbudzuje zvedavé otázky. Volajú ho sgroppino.

Dobré jedlo: Víno kráľov

Dobré jedlo: Víno kráľov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.10.2023

Jantárový mok. Lenivo sa rozlieva po stenách zaobleného pohára a zanecháva za sebou ligotavú stopu. Jeden dúšok a na jazyku sa rozhostí chuť, ktorá sa nedá pripísať žiadnemu inému vínu. Má v sebe sladký parfum starodávnej knižnice. Tokajské.

Je paradajka jedlá?

Je paradajka jedlá?

.bibiána Kristína Danitová .marian Jaslovský .lifestyle 03.10.2023

Samozrejme, že je, a ako! A na aké všemožné spôsoby! Toto však vždy ľudia nevedeli a to dokonca ani v Amerike, odkiaľ pochádza táto skvelá a zvláštna plodina, ktorá je ovocím, aj keď sa tvári ako zelenina.

Dobré jedlo: Velouté, zamat na tanieri

Dobré jedlo: Velouté, zamat na tanieri

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.09.2023

Na dotyk hebká a prítulná látka. My s ňou máme navždy spojenú revolúciu, ktorá ukončila komunistický režim, iné národy si ju asociujú s niečím iným, no vždy jemným a nenásilným. Francúzom sa pri nej vybaví ich základná biela omáčka. Velouté.

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti

Dobré jedlo: Prebúdzanie chuti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 22.09.2023

Môže byť mäsové – hovädzie, jahňacie, bravčové, dokonca z kačky či sliepky –, ale aj výhradne zeleninové, dnes by sme povedali vegánske. Každý, kto vie ako-tak variť, sa s ním už stretol, hoci nepoužil práve jeho odborný názov: ragú.

Dobré jedlo: Najstaršia náhrada – surimi

Dobré jedlo: Najstaršia náhrada – surimi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 15.09.2023

Vo vnútri sú biele a zvláštne gumené. Na povrchu sa zas lesknú krásnou koralovou farbou, ktorá má pripomínať uvareného kraba či homára. Ochutnáme, závan rybiny a chladného mora. My ich voláme krabie tyčinky, no ich pravé meno je surimi.