Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Verjus: Najväčšiu slávu požíval v stredoveku, no poznali ho už starovekí Rimania

Verjus: Najväčšiu slávu požíval v stredoveku, no poznali ho už starovekí Rimania

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kedysi sa bez neho nezaobišiel žiaden kuchár. Ak by mu nedajbože v kuchyni medzi ingredienciami chýbal, všetci naokolo by si to pekne zlízli. Pretože variť vysokú kuchyňu v staroveku či stredoveku bez neho bolo skoro nemožné: verjus (čítame veržú).

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Británii nikdy nezmizol z ponuky barov. Popri pivách rôzneho druhu vždy bolo v ponuke na dvoch-troch pípach aj toto jablčné perlivé víno s pohnutou históriou. Ešte pred takými dvadsiatimi rokmi si na naň na kontinente málokto spomenul. Dnes je z neho hipsterská hviezda. Cider.

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Býva v bonbónoch, v tabuľkách plnených čokolád, v zákuskoch, dezertoch. Prosto všade je doma a len čaká na to, keď pod náporom nášho jazyka vykĺzne zo svojho príbytku, ohreje sa v našej ústnej dutine a rozuteká sa tam do všetkých kútov: nugát.

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé utešené koliesko, nie väčšie ako naša dlaň. Ak je pripravené z kukurice, je krásne drapľavé, nadýchané a v chuti akési sýtejšie a sladšie ako jeho verzia z pšeničnej múky. Tá je zase oproti nemu omnoho väčšia a ohybnejšia. Tortilla.

Likér leštidlo

Likér leštidlo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kľúčová prísada mnohých omáčok a marinád japonskej kuchyne. Aj vďaka nej má kulinárske umenie z tohto kraja sveta všade taký cveng. Na pohľad nič zaujímavé a svetoborné: priesvitná tekutina pripomínajúca redší sirup, nevýrazná sladkokyslá chuť aj vôňa. A pritom zázrak. Mirin.

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik

Odkiaľ k nám dorazil španielsky vtáčik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malý socialistický človek kráča s hranatou taškou do školy. Keď ho budova zhltne, podíde k svojej skrinke s prezuvkami pri školskej jedálni a začuje povedomý buchot. Tety kuchárky naklepávajú mäso. To môže znamenať len dve veci: buď sa robí rezeň alebo... španielsky vtáčik.

Charles Bukowski. Zhýralá duša básnika

Charles Bukowski. Zhýralá duša básnika

.daniel Hevier ml. .lifestyle .kultúra

Dnes sa k nemu hrdo hlási literárna smotánka, a mládež hltá jeho knihy, a pije v puboch pomenovaných podľa neho. Pred priateľstvami so spisovateľmi preferoval tulákov a ženy pochybnej povesti. Tieto stretnutia zvečnil s nepreceňovanými životnými múdrosťami. Sfúknutá sviečka nedožitých stých narodenín Charlesa Bukowského.

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

Perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je v tom riadny guláš. Ako napokon skoro vo všetkom, čo sa varilo v obrovskom hrnci s názvom Rakúsko-Uhorská monarchia. Jedni pridali to, iní ono, ďalší zas skomolili názov alebo nazvali niečo opačne. Nikto nevie: perkelt, paprikáš, guláš alebo tokáň?

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika

Kultové jedlo každého leta: Plnená paprika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je horúce leto a namiesto toho, aby sme sa navzájom častovali len chladivými šalátikmi s iskrivými zálievkami, my stojíme pri hrnci veľkom ako svet, potíme sa, ruky zababrané po lakte, a to len aby sme najbližším pripravili kultové jedlo každého leta: plnenú papriku.