Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Skúška mliekom

Skúška mliekom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na svete existuje veľmi veľa nápojov, ktoré konzumentov rozčesnú napoly do dvoch táborov. Jedni ich milujú, druhí by ich nevzali do úst ani za nič. Vietnamci majú kobrie víno, Kazachovia kvasené kobylie mlieko kumys. My máme žinčicu.

Rímsky bochníček. Notorický svedok všetkých neformálnych večierkov

Rímsky bochníček. Notorický svedok všetkých neformálnych večierkov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je notorickým svedkom všetkých neformálnych večierkov, vernisáží či premiér. Hovie si na stoloch v prepletaných košíčkoch a čaká na ruku, čo si ho uchmatne a vloží do úst. Tam na jazyku jemne zašuští, pomechrí sa a zaspieva svoju tisícročnú pieseň – pagáč.

Ako nájsť pravý slovenský oštiepok

Ako nájsť pravý slovenský oštiepok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Počas potuliek letným dovolenkovým Slovenskom možno natrafíme aj na jeho originál, nielen na naparené a kravským mliekom riedené priemyselne vyrábané verzie. Do oka nám padne ťažká, od dymu zafúľaná slza s krásnym cifrovaním, jemne drobivým vnútrom a neodškriepiteľným ovčím pôvodom – oštiepok.

Najchutnejší kotúč. My máme posúch či podplamenník

Najchutnejší kotúč. My máme posúch či podplamenník

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Podobá sa na zvlnenú krajinu, malý trojrozmerný model pre tých, ktorí veria, že zem je plochá a končí sa chrumkavými okrajmi. Ten kotúč rozpálenej zeme dýcha. V každom kúte sveta, kde sa pečie kvasený chlieb, chutí inak. My máme posúch či podplamenník.

Čokoláda komikov

Čokoláda komikov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je ňou potiahnutá alebo plnená skoro každá druhá torta. Hodvábna, čierna až tmavohnedá sladká poleva či pasta, bez ktorej by si už dnes cukrári len sťažka vedeli predstaviť svoj profesionálny život. A rôzni maškrtníci tiež, pretože potrebujú svoj pravidelný príjem zázraku menom ganache (čítame ganáš).

Na alsasko-lotrinskom sene

Na alsasko-lotrinskom sene

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jeden z najznámejších a aj najvýraznejších syrov severovýchodného Francúzska. Malý, alebo trošku väčší ružovooranžový kotúčik učupený na lôžku zo sena. Vyzerá utešene, no stačí pričuchnúť a 80 percent ochutnávačov okamžite zbledne a zvažuje útek. Ostatní sa zaliznú. Munster – géromé.

Škriepky z Nice

Škriepky z Nice

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na tanieri sa lesknú úhľadne poukladané mesiačiky paradajky, popri nich nejaký ten šalát, olivy, paprika a zelená fazuľka, na vrchu oddychujú ružové kúsky konzervovaného tuniaka, varené vajíčko a pásiky sardiniek. Všetko tvorí zvláštny, secesne ladený ornament. Šalát niçoise (čítame nisoaz).

Lode na obzore

Lode na obzore

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Počas posledných dvoch storočí – a špeciálne toho posledného – sa postupne predrala na popredné priečky najznámejších a najpoužívanejších omáčok. Voňavá, krvavočervená, omamná nádhera zvestujúca leto plné bezstarostného smiechu, rozpálených tiel, šantiacich detí a mora. Paradajková omáčka marinara.

Z čoho šijú víly

Z čoho šijú víly

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Smiešny dedinský cirkus s jedným pytónom a roztržitým kúzelníkom, vedľa neho strašidelný zámok, obligátne labute a autodróm. Do toho ešte veľmi unavená teta pri strelnici, podupaná tráva a blikot farebných žiaroviek. Stojíte, pozeráte, oči dokorán. A v rukách na špajli cukrová vata.

Dezert z dreva

Dezert z dreva

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Koľkokrát nás už zastavila táto vôňa, koľkokrát nás už nechala snívať priamo na pol ceste k povinnostiam, mysľou blúdiť niekam do najskorších spomienok z nášho detstva, ktoré sú preplnené lákavými obrazmi veterníkov, zmrzlín a pudingov. Tou vôňou je vanilka. Alebo skôr vanilín.