Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

Námornícka kocka. Vysnený produkt všetkých alchymistov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kto by ju už raz nepoužil? Veď je to také jednoduché: rozbalíme malý celofánový balíček, mazľavý či drobivý obsah hodíme do hrnca s vriacou vodou a chvíľku počkáme. Zrazu zázrak: voda sa nám v hrnci zmení na vývar. Bujón v kocke.

Seitan. Výnimočná náhrada

Seitan. Výnimočná náhrada

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Možno ste sa s tým čudom už niekde stretli, najpravdepodobnejšie asi v nejakej ázijskej reštaurácii či bistre. V polievke či omáčke sa povaľovali kúsky čohosi, čo pripomína rozmočené pečivo a podobá sa na sójové mäso. Bol to však seitan.

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

Pavlovov reflex. Rebrá sa nikdy nepovažovali za nejakú extra lahôdku

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sedíme na pive a vieme úplne presne, kedy sa to začína. Otvoríme menu, zavadíme očami o tie dve slová a už sa to nedá zastaviť: márne sa snažíme pokračovať ďalej, tlačíme svoj pohľad k ďalším položkám, aj tak si objednáme bravčové rebrá.

Detské vegánstvo. Prelomový trend či život ohrozujúci nezmysel?

Detské vegánstvo. Prelomový trend či život ohrozujúci nezmysel?

.hana Štefánková .lifestyle

Záujem o vegánsku formu stravovania nespomaľuje. Spolu s množstvom benefitov však tento typ výživy prináša aj značné riziká. Tie môžu hroziť napríklad deťom, ktoré majú rodičov vegánov. Čo sa stane, ak sa matka-vegánka rozhodne, že na tento typ stravovania „nabehne“ aj jej novorodenec?

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli

Gaštankovia. Nikto nevie, kde sa vzali a ako vznikli

.jozef Koleják .lifestyle ..dobré jedlo

Sú tu fašiangy, sezóna karnevalov a plesov. Zatiaľ čo tentoraz má masku doma naozaj každý a chodí si s ňou po vonku ako v Benátkach, benátsky karneval si budeme môcť pozrieť možno až o rok. Ostáva nám spraviť si ho doma. Castagnole.

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

Ťažký luxus. Jesť zlato nie je výmysel zopár sociálne a ekologicky necitlivých kuchárov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Zvyčajne sa na tejto strane zaoberáme niečím, čo vonia alebo chutí. Dnes to tak nebude. V posledných rokoch sa čoraz častejšie stretávame s tým, že na dezertoch, delikatesách či priamo v nápojoch nachádzame ligotavé šupinky či plátky pravého nefalšovaného zlata.

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia

Vanilkové rožky. To najkrajšie, čo nám po sebe v gastronómii zanechala habsburská monarchia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ich poznáme, bez nich akoby neboli Vianoce. Keď sa pečú, už na priedomí či vo výťahu rozoznávame ich orechovú vôňu a cítime, ako sa budú lámať a zanechávať na prstoch jemný cukrový poprašok. Najobľúbenejšie vianočné pečivo v našom regióne: vanilkové rožky.

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu

Indická datľa. Veselá ingrediencia na okyslenie jedál, ktorá pripomína roztlačenú mandľu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V obchode s exotickými potravinami nevyzerajú jeho struky dvakrát vábne. Pripomínajú poriadne prerastenú tropickú húsenicu, ktorá stvrdla v prachu. Alebo ešte v niečom horšom. Ľudia, ktorí ho nepoznajú, od neho s odporom bočia. A pritom ide o jednu zo základných kuchynských ingrediencií. Tamarind.

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je trochu menšia ako naša klasická rasca a nezriedka na jej podlhovastom tele ešte zachytíme zvyšky vláskov z jej okolíka. No čo sa týka chuti, je korenistejšia a okrem výraznej zemitej tóniny na jazyk prináša aj závan citrusov – rímsky kmín.

GT. Džin s tonikom je dnes opäť v móde a nie je to náhoda

GT. Džin s tonikom je dnes opäť v móde a nie je to náhoda

.jozef Koleják .lifestyle

Už keď si ho v úzkom pohári približujeme k ústam, zacítime jeho typickú a na prvý čuch ľahko rozoznateľnú vôňu. Potom zľahka ochutnáme a v ústach sa nám rozleje sladká citrusová horčina ovenčená borievkovým závanom. Tak chutí len džin s tonikom.