Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.lifestyle
GT. Džin s tonikom je dnes opäť v móde a nie je to náhoda

GT. Džin s tonikom je dnes opäť v móde a nie je to náhoda

.jozef Koleják .lifestyle

Už keď si ho v úzkom pohári približujeme k ústam, zacítime jeho typickú a na prvý čuch ľahko rozoznateľnú vôňu. Potom zľahka ochutnáme a v ústach sa nám rozleje sladká citrusová horčina ovenčená borievkovým závanom. Tak chutí len džin s tonikom.

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako hnedý cukor, len je na pohľad o čosi jemnejší. Dá sa kúpiť aj v podobe malých homolí – presne tak, ako ho, povedzme na Srí Lanke, vidíme na dedinských trhoch. Je v chuti trošku jemnejší a vonia karamelom. Kokosový cukor.

Koho omrzeli klasické a mastné zemiakové čipsy, nech si vytvorí zdravé z rias nori

Koho omrzeli klasické a mastné zemiakové čipsy, nech si vytvorí zdravé z rias nori

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

U nás ich vnímame ako exotickú pochutinu – nevyhnutnú súčasť ázijských polievok, tmavozelený kabátik pestrofarebných maki v suši setoch či ako hlavnú ingredienciu obľúbeného šalátu, ktorý sa k nim podáva. No sú krajiny, kde sú dennodenne na tanieri – morské riasy.

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé biele a béžové kocôčky alebo podlhovasté slzičky, ktoré sa tmolia na kraji taniera v školskej jedálni. Zvyčajne sa podávali k dusenej hovädzine či pečeni. K tomu obligátna kyslá uhorka. Kedysi nehodná povšimnutia, dnes sa vracia do reštaurácií a bistier vo veľkom štýle: tarhoňa.

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Verjus: Najväčšiu slávu požíval v stredoveku, no poznali ho už starovekí Rimania

Verjus: Najväčšiu slávu požíval v stredoveku, no poznali ho už starovekí Rimania

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kedysi sa bez neho nezaobišiel žiaden kuchár. Ak by mu nedajbože v kuchyni medzi ingredienciami chýbal, všetci naokolo by si to pekne zlízli. Pretože variť vysokú kuchyňu v staroveku či stredoveku bez neho bolo skoro nemožné: verjus (čítame veržú).

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Británii nikdy nezmizol z ponuky barov. Popri pivách rôzneho druhu vždy bolo v ponuke na dvoch-troch pípach aj toto jablčné perlivé víno s pohnutou históriou. Ešte pred takými dvadsiatimi rokmi si na naň na kontinente málokto spomenul. Dnes je z neho hipsterská hviezda. Cider.

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Býva v bonbónoch, v tabuľkách plnených čokolád, v zákuskoch, dezertoch. Prosto všade je doma a len čaká na to, keď pod náporom nášho jazyka vykĺzne zo svojho príbytku, ohreje sa v našej ústnej dutine a rozuteká sa tam do všetkých kútov: nugát.

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé utešené koliesko, nie väčšie ako naša dlaň. Ak je pripravené z kukurice, je krásne drapľavé, nadýchané a v chuti akési sýtejšie a sladšie ako jeho verzia z pšeničnej múky. Tá je zase oproti nemu omnoho väčšia a ohybnejšia. Tortilla.

Likér leštidlo

Likér leštidlo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kľúčová prísada mnohých omáčok a marinád japonskej kuchyne. Aj vďaka nej má kulinárske umenie z tohto kraja sveta všade taký cveng. Na pohľad nič zaujímavé a svetoborné: priesvitná tekutina pripomínajúca redší sirup, nevýrazná sladkokyslá chuť aj vôňa. A pritom zázrak. Mirin.