Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Alan Bartuš oslávil 22 rokov a predstavil sa ako klavirista, ktorý je veľmi ďaleko

.marian Jaslovský .kultúra

Syn známeho jazzového kontrabasistu Štefana „Pištu“ Bartuša sa objavil na scéne pred šiestimi rokmi so svojím triom ako šestnásťročný zrelý umelec. Včerajším koncertom, ktorý bol zároveň oslavou jeho 22. narodenín a uvedením prvého sólového albumu Solology, dokázal, ako ďaleko je a ako veľmi vážne ho treba brať. Totiž, sólový klavír je pravdepodobne najťažšia „disciplína“, ak nemá hráč skĺznuť do dekoratívnosti a hraniu na ploché city v závetrí kaviarne.

Alan Bartuš oslávil 22 rokov a predstavil sa ako klavirista, ktorý je veľmi ďaleko Marian Jaslovský

v malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sme počuli silný závan svetovosti. Máme tu umelca doslova globálneho formátu, ktorý sa v hudbe pohybuje nenútene a suverénne a absolútne necíti potrebu viazať sa na nejaký štýl, smer alebo hudobný idióm. Je slobodný a skrátka hrá hudbu. 

Ale keď veľmi chcete, bezprostredne sa pohybuje na osi jazz – vážna hudba a ak si predstavíte majstrov sólového klavíra ako Keith Jarrett, Herbie Hancock alebo Chick Corea, budete hľadieť tam, kam Alan.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite