Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Návrat k voľbám – vládne nám v zastúpení menšina občanov

.dáta bez pátosu .ekonomika

Minulé voľby to bolo na ústavnú väčšinu štyroch strán, lebo prepadlo veľa hlasov, a tí, ktorí sa do parlamentu dostali, si podelili ich %.

Dáta bez pátosu: Návrat k voľbám – vládne nám v zastúpení menšina občanov

tieto voľby bola vyššia účasť, prepadlo menej hlasov a koalícia troch strát získala pohodlnú väčšinu hlasov v parlamente.

Zo 4,4 milióna oprávnených voličov ale koalícii na Slovensku stačilo v roku 2020 a aj v roku 2023 získať menej ako 30 % hlasov.

A bude z toho vláda, z ktorej sa nám zakrúti hlava. Demokracia karpatsko-balkánskeho typu. 

Stačilo menej ako 30 % hlasov, to sú traja z desiatich občanov. Je to vôbec možné? Veru je, taká je demokracia, taká je štatistika a taký máme volebný systém. A takú máme aj disciplínu pri dochádzke na voľby, ktorú významne ovplyvňuje fakt, že stovky tisíc občanov žijú v zahraničí, pracujú v zahraničí a s krajinou postupne pretínajú linky a nitky.

Nie, nevieme, ako by volili tí, ktorí nevolili, a je možné predpokladať, že mnohí by volili aj strany súčasnej koalície. Ale o tom nemáme dáta a bola by to špekulácia.

Možno sme urobili za posledné roky nejaký krok vpred, ale teraz sme sa posunuli o tri kroky dozadu a kandidát na ministra (ale minimálne poslanec NR SR) pán Huliak tvrdí, že ženy s deťmi majú zostať doma do 6 rokov, treba zrušiť DPH, uzákoniť papierovú formu dokumentov, aby sa zabránilo digitalizácii, treba zoštátniť strategické podniky, zrušiť národné parky a medveď je biologická zbraň Bruselu.

Ešte raz: kandidát na ministra. Kandiduje a chce byť kolegom ľudí z Hlasu a zo Smeru, sedávať s nimi na vláde, hlasovať a cestovať za vaše po svete, ale prvá cesta do Moskvy.

Popri tomto chlapčisku bude vyzerať každý iný minister úplne príčetne a v podstate ako majster sveta. Toto sa deje Slovensku naschvál. A v 21. storočí. Viete prečo? Lebo tých 29,3 % a nie 51 %, alebo aspoň 40 %.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite