Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Elektrina a plyn na Slovensku mimoriadne vysoko

.dáta bez pátosu .ekonomika

Veľmi by sme chceli pokles inflácie, nižšie ceny potravín, služieb a tovarov. Jeden fakt tomu bráni.

Dáta bez pátosu: Elektrina a plyn na Slovensku mimoriadne vysoko

ceny elektriny a plynu sú v porovnaní s okolitými krajinami, ale aj v porovnaní s Nemeckom mimoriadne vysoké. Dlhodobo a stále. Poklesy na burzách sa do poklesu cien pretavujú veľmi pomaly, ak vôbec. Veľkí hráči obrovskými maržami drancujú slovenský trh. 

Úrad pre Reguláciu a sieťových odvetví je v roli prosebníka, pripravuje a publikuje analýzy, návrhy na diskusiu pre verejnosť, legislatívne návrhy na zmeny zákonov, ale márne. Nikto ho nepočúva. 

Nerobila to ani vláda Eduarda Hegera, status quo drží aj úradnícka vláda. 

Čo hovorí ÚRSO?

  • Porovnanie indikuje zásadne nižšie cenové úrovne v okolitých krajinách, v priemere o cca 40% až 50% menej ako v SR.
  • Najlepšie cenové ponuky v SR sú síce porovnateľné s okolitými krajinami, avšak pomerne vysoké ceny najmä u veľkých dodávateľov zvyšujú cenové hladiny v SR.
  • Situácia na trhu neregulovanej dodávky plynu v SR sa zásadne nezlepšila od májového prieskumu úradu. Indikované vysoké cenové úrovne plynu znevýhodňujú slovenské firmy a inštitúcie v porovnaní s okolitými krajinami.

Konkurencia na trhu je minimálna, vláda nad cenami, maržami a ziskami je v rukách pár hráčov. Veď viete ktorých. A tí rozhodujú o osude Slovenska a jeho trhu s elektrinou a s plynom. Naviac — neplatia žiadnu mimoriadnu daň. Majú dohody a výnimky, ktoré z nich nerobia Slovnaft. Ten odviedol okrem riadnej dane 200 miliónov eur aj mimoriadnu vo výške takmer 600 miliónov eur.

Ostatní „spriaznení “ hráči majú mimoriadnu daň NULA eur.

Ako by sme tých kríz a nepriaznivých okolností nemali dosť. Ešte máme aj najvyššie ceny plynu a elektriny v regióne. Krajina v úpadku. Pozrite si prezentáciu nižšie. Riešenie bolo, je a bude v rukách vlády a legislatívcov. Ale ku kormidlu idú tí, ktorí koncentráciu energetického sektoru do rúk dvoch pánov umožnili a aj sprostredkovali. Náprave dávame nulovú šancu. A konkurencia prístup na trh nemá.

Slovensko je v rukách oligarchov. Zvolili sme si tento model a hlavnou témou volieb boli medvede a migranti. Na energie a diskusiu okolo nich nezostal čas a priestor. Nakoniec, nemal kto.

Gratulujeme ÚRSO k výbornej analýze a aj k prezentácii:

https://www.urso.gov.sk/.../692_prieskum-neregulovanej...

Ak chcete podporiť prácu na našich analýzach a reportoch, môžete tak urobiť na: https://www.patreon.com/databezpatosu

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite