Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Ľahká ochutnávka dát – tučný a bujný štát

.dáta bez pátosu .ekonomika

Vybrali sme len 38 organizácií štátu, ktoré si platíme a kde je zamestnaných mnoho z vás. 130-tisíc ľudí a 4,5 miliardy eur na mzdy.

Dáta bez pátosu: Ľahká ochutnávka dát – tučný a bujný štát

náklady na centrálne orgány štátu sú 4 miliardy eur ročne.

Ešte v roku 2019 to boli len 3 miliardy, ale v roku 2023 sú to už 4 miliardy eur a o 1 miliardu viac.

Bonus: Bez ďalšieho navyšovania platov v roku 2024 to bude na budúci rok 4,5 miliardy eur, lebo od 1. septembra boli všetkým pracovníkom vo verejnej správe zvýšené mzdy o 10 % – paušálne.

Počet pracovníkov, samozrejme, neklesá, drží sa okolo 125- –130-tisíc, pričom ani úradnícka Ódorova vláda s tým nič nevedela spraviť. Za pol roka ani 1 signál, že: výrazne redukujeme.

Sumár za roky 2019 – 2024:

  • nárast nákladov na mzdy o 50 % z 3 miliárd na 4,5 miiardy eur
  • pokles pracovníkov žiadny, nula, zero, null, niente, ničego

Čerešnička: Lego kocka „šetrenie vo verejnej správe“ má sumu skoro miliardu eur, ale nie v roku 2024. Až v rokoch 2025 a 2026.

Viete, ako prišli k „šetreniu“? Že si nezvýšia platy o 8 %, ale len o 3 %.

To je to isté, ako keby domácnosť nemala na vodu, elektriku, plyn a odvoz smetí, otec išiel do Pôžičkárne dopožičať k 6-tisíc eurám nákladov ešte tisícku za 5 %, aby bolo na faktúry, ale niekto z rodiny by prišiel s tým, že trvá na tom, že pôjde na hudobný festival, ale oproti obvyklým 100 eurám neminie budúci rok 110 eur, ale len 103 eur. Šialené. A ten člen rodiny ukáže rodičom, že šetrí 7 eur, lebo veď NIE 110, ale len 103.

Čerešnička II: Tých 4,5 miliardy sú len mzdové náklady. Ešte treba úradníkov niekde posadiť, porozvážať ich, kávičku a tonery nakúpiť, každému počítač a myšku, atď, atď...

Dôležitá poznámka: Asi tretina z týchto 130-tisíc pracovníkov, zvlášť v prvej línii, sú absolútne potrební a nevyhnutní pracovníci, pozrite si Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Druhá tretina asi môže robiť efektívnejšie a tretia tretina sa úplne vezie a berie plat, ktorý by mohol byť rozdelený medzi tých v prvej tretine ako odmeny a lepšia stolička a lepšia jedáleň.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite