čo je na tom, citrón ako citrón, povedia si iste mnohí. No niečo na nich istotne bude, pretože po citrónoch z Amalfi, presnejšie práve po odrode sfusato sa zháňajú všetci kuchári a gurmáni široko-ďaleko. Nejde totiž o ich jemnú kyselkavo sladkastú chuť a neuveriteľné množstvo šťavy s pomerne málo jadierkami, ale predovšetkým mimoriadne aromatickú šupku, ktorá potom dodáva jedlám a zákuskom neopakovateľnú, čistunkú citrónovú arómu.
Čím to je, že práve na Amalfi sa rodia takéto žlté zázraky, ktoré fascinujú svet? Nuž, odpoveď je veľmi jednoduchá. Vynikajúce prírodné podmienky a už skoro tisícročie usilovnej kultivácie. Práve v jedenástom storočí sa na amalfské pobrežie dostali arabskí obchodníci, ktorí so sebou doniesli zázračný strom či skôr krík.
Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.